Krigsförbrytare inför rätta i Serbien och kroatiska generaler flyger till Haag

På tisdagen inleds en rättegång i Serbien som är den första större processen i landet mot misstänkta krigsförbrytare. Sex serber ställs inför rätta misstänkta för mord på över 200 civila i samband med att den kroatiska staden Vukovar erövrades i november 1991.
Serberna tillhörde en paramilitär grupp som deltog i belägringen av Vukovar. Vid stadens fall ska omkring 200 patienter ha tagits från stadens sjukhus och förts iväg till en grisfarm utanför staden där de avrättades. Händelsen har blivit känd som Ovcara-massakern.

Åtta personer åtalades ursprungligen, men en av dem har blivit kronvittne och kommer att vittna för åklagaren.
Ytterligare en åtalad avled på måndagen i sviterna efter ett självmordsförsök. Mirko Vojinovic hoppade för två månader sedan ut från ett fönster på ett sjukhus.
De sex som nu står inför rätta nekar till brott, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Rättegången inleds i ett känsligt läge i serbisk politik. Vojislav Kostunica har tillträtt som premiärminister i spetsen för en minoritetsregering som är beroende av stöd från det serbiska socialistpartiet vars ledare, Slobodan Milosevic, sitter i en cell hos FN:s krigsförbrytartribual i Haag.
Kostunica har förklarat att samarbete med Haagtribunalen inte är någon prioriterad uppgift för hans regering, men han har gett stöd till att krigsförbrytare åtalas i Serbien. Enligt AP finns en oro för att den rättegång som nu inleds kommer slå fast att de åtalade var skyldiga men att de handlade på eget initiativ.
I Haag finns tre tidigare jugoslaviska officerare i häkte. De ska också åtalas för Ovcara-massakern. Haagtribunalen har tidigare gett tillstånd till enskilda länder att genomföra krigsförbrytarprocesser och rättegången i Belgrad ses som ett testfall för det serbiska rättsväsendets förmåga att beivra misstänkta krigsförbrytelser.

På måndagen meddelade Kroatiens justitieminister Vesna Skare-Ozbolt att två misstänkta kroatiska krigsförbrytare i slutet av veckan kommer att överlämna sig till Haagtribunalen, rapporterar BBC. Det är första gången den nya nationalistregeringen i Zagreb visar samarbetsvilja med Haag. Sedan HDZ vunnit valet i november fanns farhågor för att regeringen i Kroatien skulle vägra samarbeta med tribunalen.

De pensionerade generalerna Mladen Markac och Ivan Cermak åtalas nu för bland annat ”brott mot mänskligheten” i samband med den kroatiska offensiven ”Operation Storm” i augusti 1995. Då erövrades Krajina-området och serbiska civila som inte flydde undan mördades medan egendom plundrades.
General Cermak är en rik affärsman inom oljebranschen och styrde Knin efter den kroatiska offensiven. General Markac var befäl för en specialstyrka inom polisen 1995. Även om regeringen i Zagreb bidragit till att de båda generalerna nu ska flyga till Haag så har man inte tagit avstånd från dem.
– Den kroatiska regeringen är övertygad om deras oskuld och kommer att bidra med all rättslig och teknisk hjälp till deras försvar, sade Vesna Skare-Ozbolt.
Och general Ante Gotovina har lyckats hålla sig undan Haagtribunalens efterlysning sedan februari 2001. Åtalet mot honom utökades på måndagen men det avhåller inte hans anhängare från att se honom som en hjälte.


AP