Kina: Falun Gong medlemmar arresterade för publicering av tortyrfoton på internet

Arresteringen under december av 11 medlemmar av den förbjudna rörelsen Falun Gong fördöms idag av organisationen Reportrar utan gränser, RUG, som ännu ett brott mot yttrandefriheten.

De 11 arresterade hade använt internet för att sprida foton av den tortyr som de utsatts för i fängelset. Mer än 20 Falun Gong medlemmar sitter redan fängslade för samma anledning.

  • I ett land där media kontrolleras av myndigheterna, har medlemmar av Falun Gong inget annat val än att använda internet för att avslöja de grymheter som de fallit offer för, säger RUG i ett uttalande.

  • Liksom politiska dissidenter är dessa människor måltavlor för en regim som inte tål kritik och noggrant studerar den information som cirkulerar på internet.

Liao Yuanhua, det mest välkända offret, har redan spenderat fyra år i fängelse för att han är medlem av Falun Gong. Han arresterades igen den 2 december för att ha spridit fotografiska illustrationen som visar på den tortyr han utsatts för i fängelse.

Genom den statskontrollerade tidningen Peoples Daily, beskriver de kinesiska myndigheterna fotona som ”rent påhitt”. De fastslog åter sin position att Falun Gong är en sekt som måste ”utrotas” eftersom den främjar ”lögner och konspirationer med syfte att störa byggandet av ett välmående samhälle”.

RUG räknar med att minst 30 människor i dagsläget hålls fängslade för överföring eller påseende av dokument på internet som stöjder Falun Gong eller kritiserar den systematiska tortyr de utsätts för i kinesiskt fängelse.


RSF(Reportrar utan gränser)