Rwanda: Tio år efter folkmordet hedras offren

Under parollen ”Aldrig igen” hölls nyligen minnesceremonier i Rwanda för att hedra offren för folkmordet 1994. Rwandas president, Paul Kagame, sa i ett tal att hans nation bär huvudansvaret för folkmordet, men han anklagar resten av världen för att passivt ha sett på och låtit folkmordet ske.

1994 dödades runt 800 000 tutsier av hutumilis efter mordet på en etnisk hutuledare.

Presidenten anklagade Frankrike för delaktighet i folkmordet. Han menade att Frankrike tränade och tillhandahöll vapen till regeringssoldater och milis och att Frankrike var väl medvetna om vad som skulle hända. Efter denna skarpa kritik från presidenten beslutade den franska utrikesministerns statssekreteraren att förkorta sin resa till Rwanda.

Belgien och Sydafrika har bett Rwanda om ursäkt för sin passivitet under folkmordet. Andra europeiska länder har kritiserats för att de inte sände högre uppsatta politiker till minnesceremonierna i Rwanda.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan manade till en tyst minut världen över för att hedra offren och uppmärksamma International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda. Kofi Annan var chef för FN:s fredsbevarande styrkor under 1994 och har personligen blivit hårt kritiserad. Han deltog inte i minnesceremonierna i Rwanda.

I huvudstaden Kigali invigdes ett nationellt monument vilken innehåller hundratals offer, begravda i 20 kistor. Kvinnor i traditionella kläder visade upp foton av deras släktingar som dödades under de hundra dagar folkmordet pågick. Ett museum på platsen visar fotografier på de uppskattningsvis 300 000 barn som dödades.


BBC