Fredssamtal återupptas

Idag inleds ett tre dagar långt fredssamtal mellan den filippinska regeringen och rebeller från MILF, Moro Islamic Liberation Front. Samtalen hålls på hemlig ort i Malaysia och är ett försök att avsluta en konflikt som har pågått i decennier.

I snart 30 år har MILF kämpat för ett muslimskt land i det huvudsakligen katolska Filippinerna. 2003 kom man överens om vapenvila och sedan dess har flera försök gjorts för att nå en lösning i konflikten men det har också skett sporadiska sammandrabbningar mellan regeringstrupper och rebeller.

I samtalen i Malaysia sägs regeringen och MILF diskutera landområden som har gått i arv i generationer i de omtvistade södra delarna av Filippinerna och olika etniska gruppers rätt till områdets naturresurser.

Innan samtalen inleddes idag var båda parter positiva till att kunna nå framgång under de kommande tre dagarna.
- Båda parter vill verkligen finna en lösning på detta problem i södra Filippinerna, berättade den numera pensionerade generalen Rodolfo Garcia.
- Vi är hoppfulla om att kunna nå en kompromiss, tillade MILF:s talesman Eid Kabalu.

Något som komplicerar fredsprocessen är dock de fortsatta sammandrabbningarna mellan regeringstrupper och rebeller. I januari försvarade sig säkerhetspersonal mot 200 MILF-rebeller med hjälp av helikoptrar och tungt artilleri.

Det här är inte första gången Malaysia har ställ upp som medlare mellan Filippinernas regering och rebeller från MILF och genom att tillhandahålla en neutral mötesplats för de bägge parterna. Malaysia välkomnar en fredlig lösning på konflikten, inte minst därför att tusentals filippiner på senare år har flytt in i Malaysia för att undkomma striderna i sitt hemland.

Lina Landell

18 april 2005

Lina Landell
Amnesty Press