Militärregimen hotar lämna ILO i protest

Militärregimen i Burma hotar att gå ur ILO, Internationella arbetsorganisationen, rapporterar BBC. Juntan är upprörd över att ILO nu gör verklighet av hoten om sanktioner på grund av fortsatt tvångsarbete i landet.

FN-organet ILO beslutade år 2001 att för första gången någonsin införa sanktioner mot ett land, nämligen Burma, om militärregimen inte gjorde krafttag mot det utbredda tvångsarbetet de kommande åren. Nu, fyra år senare då sanktionerna ska träda i kraft, kommer rapporter om att Burma väljer att gå ur organisationen i protest. Bara tre stater har tidigare tillfälligt lämnat ILO; Sydafrika under apartheid, USA och Vietnam.

Enligt Francis Maupan på ILO har burmesiska ämbetsmän "indikerat att regeringen redan beslutat sig för att lämna organisationen", men han poängterar att inget officiellt beslut kommit.
Burmas arbetsminister ska ha sagt att ILO:s arbetssätt är en "inskränkning av landets suveränitet som inte kan accepteras av Myanmars (Burmas) regering". Beskedet kommer inte som en total överraskning då relationen mellan Burma och ILO de senaste åren stegvis försämrats.

ILO har svarat med att varna juntan för " långt gångna och extremt allvarliga konsekvenser" om man lämnar organisationen. Representanter för ILO i Rangoon har mottagit 21 skriftliga dödshot. I ett av breven står att läsa; "era huvuden ska huggas av, vårt folk kommer att krossa och förgifta er".

Läs ILO:s rapport om tvångsarbete i Burma


BBC