Hundratals gripna – kungen vägrar ge upp

Den 1 februari 2005 tog kung Gyanendra över makten i Nepal och har sedan dess styrt enväldigt. På ettårsdagen av kungens kupp försökte oppositionen genomföra demonstrationer, men kravallpolis förhindrade de flesta protestaktionerna. Inför ettårsdagen greps hundratals personer, rapporterar Nepalnews.

På onsdagsmorgonen höll kung Gyanendra ett 20 minuter långt tal till nationen i radio och TV.
I talet försvarade han sitt maktövertagande med att det var nödvändigt för att upprätthålla lag och ordning och att det motsvarade nationens behov och folkets aspirationer.
– Nationen har växt i självförtroende och det nepalesiska folkets självrespekt har återupprättats och pessimismens moln har skingrats, sade Gyanendra i talet.

Kungen hävdade att den maoistiska gerillan har försvagats och att ”terroristhandlingarna nu begränsas till sporadiska småbrott”. Han lovade att fortsätta med planerna på lokalval den 8 februari, val som maoisterna hotat att störa och som de stora partierna bojkottar. Nyval till det parlament som upplöstes 2002 ska hållas 2007 lovade kungen.
Gyanendra bedyrade att principerna om mänskliga rättigheter hålls högt i Nepal och betonade att ”folket måste tillåtas utöva sina demokratiska rättigheter på ett fredligt sätt”, även om hänsyn måste tas till nationell säkerhet.

Den 2 januari avbröt den maoistiska gerillan sin ensidiga vapenvila och sedan dess har över 120 personer dödats i nya strider. På tisdagen genomförde gerillan ett större samordnat anfall mot staden Tansen i Palpa-distriktet i västra Nepal. Hundratals gerillasoldater gick till attack sedan de hade skurit av el- och telekommunikationerna. Enligt Nepalnews har tre döda soldater och 17 döda poliser återfunnits. Men 143 poliser saknades fortfarande. Fyra gerillasoldater ska också ha dödats.
Enligt BBC uppgav maoisterna att många poliser och soldater, liksom distriktets ledande administratör, hade tillfångatagits. Enligt Nepalnews inleddes anfallet klockan 23 på tisdagskvällen och strider pågick till sextiden på onsdagsmorgonen.

Kungens tal om framsteg i Nepal avfärdades som en fars av den sjupartiallians som leder protesterna i landet. I alliansen ingår de största partierna, kongresspartiet – NC , och kommunistpartiet CPN-UML. Till och med det rojalistiska partiet RPP konstaterade att kungens tal saknade allt budskap om försoning som ett sätt lösa den politiska krisen i landet.

USA kritiserade på tisdagen kung Gyanendras enväldiga styre. Amerikanska UD:s språkrör Adam Ereli krävde att kungen återinför demokratin genom att initiera en dialog med landets politiska partier, rapporterar Times of India. Ereli beskrev kungens ettåriga styre som utan framgång och varnade för att det maoistiska upproret har fått ökad styrka.
På onsdagen anlände amiral William J Fallon, befälhavare för USA:s Stilla havsflotta till Kathmandu för ett 24-timmar långt besök, rapporterar Nepalnews. Amiralen ska ha överläggningar med regeringen, militären och politiska representanter och framföra USA:s oro över situationen i Nepal, meddelade USA:s ambassad i Nepal.

På många platser lyckades kravallpolis förhindra de protester som sjupartialliansen och andra grupper hade utlyst för att uppmärksamma ”den svarta dagen” 1 februari.
I Nepalgunj utfärdade myndigheterna utegångsförbud under dagen på onsdagen och anförde hotet om nya attacker från maoistgerillan som skäl.
Hundratals personer ska ha gripits runt om i Nepal, många redan innan protesterna skulle äga rum. Enligt Kantipur greps bland annat 72 kvinnoaktivister på tisdagen, däribland Kamala Thapa, generalsekreterare i Nepals kvinnoförbund, NWA, som är allierat med kongresspartiet.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att sjupartialliansens planer på ett stort protestmöte på Durbar-torget i centrala Kathmandu förhindrades av ett jättelikt polisuppbåd. En handfull unga män kastade sten mot kravallpolisen, enligt AFP.
Ett annat protestmöte, utlyst av den nepalesiska journalistfederationen FNJ, samlade enligt Nepalnews flera hundra deltagare. Polisen gick till angrepp och över 20 personer ska ha gripits, däribland FNJ:s ordförande Bishnu Nisthuri. Flera journalister ska också ha skadats.

Protesterna i Nepal lär fortsätta. Det lokalval som ska hållas 8 februari bojkottas av sjupartialliansen och BBC rapporterar att till över 1 000 av de 4 146 valbara platserna saknas kandidater. Maoisterna har hotat personer som kandiderar eller arbetar med valet och anklagas för att ha mördat en kandidat.
Amnesty krävde på tisdagen att maoisterna upphör med alla attacker mot civila.

Tankesmedjan International Crisis Group, ICG, varnade i en rapport på tisdagen för att en politisk kollaps hotar med ökat mänskligt lidande som följd. Kungen uppmanades att inleda en fredsprocess, i stället för att genomföra ett skenval.

Läs mer: Manifestation på Mynttorget i Stockholm 1 februari

Följ utvecklingen i Nepal:

Nepalnews

Kantipur


Nepalnews