Domare utnämnda i tribunalen

På torsdagen godkände Kambodjas högsta juridiska instans 30 jurister för den tribunal som ska behandla de massmord som begicks i Kambodja under 1970-talet. Enligt nyhetsbyrån AP förklarade justitieminister Ang Vong Vathana att kung Norodom Sihamoni hade varit ordförande för ett möte där 17 nominerade kambodjanska jurister fick klartecken liksom 13 personer som hade föreslagits av FN.
BBC rapporterar att namnen på de 30 juristerna ännu inte har offentliggjorts men justitieministern uppgav att de internationella domarna kommer från USA, Nederländerna, Polen, Frankrike, Australien och Sri Lanka.
14 av de utnämnda ska tjänstgöra som domare medan två kommer att arbeta som åklagare. De resterande 14 kommer att utgöra en reservstyrka.

Med torsdagens besked har den FN-stödda Kambodjatribunalen kommit ännu ett steg närmare en start. Åklagaren ska inleda sitt arbete i juni i år medan rättegångar väntas starta nästa år.
Ett av hindren för att domstolen ska kunna påbörja sitt arbete har varit brist på pengar. Enligt ett avtal mellan FN och Kambodja ska FN betala 43 miljoner av de drygt 56 miljoner dollar som är tribunalens årliga budget. Kambodja har senare bett om hjälp från utländska biståndsgivare med 9,6 miljoner dollar av sin del.
I januari överlämnade den kambodjanska militären en byggnad där domstolen ska vara inhyst.

Det var den 17 april 1975 som Röda khmererna tågade in i huvudstaden Phnom Penh. Ett blodigt inbördeskrig hade rasat sedan kuppen 1970 då Sihanouk störtades av Lon Nol, som blev USA:s bundsförvant.
1975 döptes landet om till Demokratiska Kampuchea och Pol Pot blev landets verklige ledare även om prins Sihanouk fortsatte att vara galjonsfigur. Under ledning av det kambodjanska kommunistpartiet inleddes ett samhällsexperiment där mellan 1,5 och två miljoner beräknas ha dött.
Vid årsskiftet 1978-79 invaderades Kambodja av Vietnam. Röda khmererna fortsatte ett gerillakrig, denna gång uppbackade av USA, Storbritannien och Thailand. 1998 avled Pol Pot och gerillakriget upphörde.

Det har ifrågasatts om dagens kambodjanska ledare är intresserade av att domstolen någonsin kommer påbörja sitt arbete. Många av dem, däribland landets nuvarande premiärminister Hun Sen, tillhörde själva Röda khmererna.
Två av Röda khmerernas ledare, Ta Mok och Kang Keng Ieu, befinner sig för närvarande i häkte. Nuon Chea, som under Demokratiska Kampuchea var ”Broder nummer två” efter Pol Pot, är 80 år och, lever liksom tidigare statschefen Khieu Sampan och utrikesministern Ieng Sary i full frihet.

Om domstolen inleder rättegångar nästa år kommer förmodligen också kritik riktas mot att bara massmorden under 1975-1978 behandlas och att inte USA:s hemliga bombkrig före 1975 och vietnamesiska övergrepp efter 1979 inte blir föremål för rättslig prövning.


Associated Press