Proteststorm mot friande dom i fallet Munir

Förra veckan beslöt Indonesiens högsta domstol med 2 röster mot 1 att frikänna den indonesiske piloten Pollycarpus Budihari Priyanto för mordet på den indonesiske människorättsaktivisten Munir. Pollycarpus hade tidigare dömts till 14 års fängelse i två rättsliga instanser och åklagaren ville att högsta domstolen skulle döma honom till livstids fängelse. Nu friades han för mordet, men dömdes till två års fängelse för att ha förfalskat dokument. En av domarna, Artidjo Alkostar, ansåg dock att Pollycarpus skulle ha dömts till livstid för mordet och förklarade i en intervju i Jakarta Post att det hade varit en livlig debatt innan det friande utslaget kom.

Den 7 september 2004 dog den indonesiske människorättsaktivisten Munir ombord på ett Garuda-plan som var på väg till Amsterdam. Munir hade tackat ja till att ett stipendium från nederländska staten att bedriva universitetsstudier. Vid obduktionen, utförd av nederländsk personal, konstaterades att Munir hade förgiftats med arsenik under flygresan.

I december 2005 dömdes Pollycarpus till 14 års fängelse. Pollycarpus skulle enligt åtalet ha serverat Munir ett glas juice under den första delen av flygningen som gick mellan Jakarta och Singapore.
Pollycarpus var inte i tjänst under flygningen. Han ska enligt domen ha avstått sin plats i business class till Munir. Sedan ska han sett till att en stor portion arsenik hälldes i juicen. Men i domen sägs att arseniken inte hälldes i juicen utan i stället placerades i stekta nudlar som serverades till Munir.
I Singapore ringde Munir sin fru och sade att han kände sig dålig. När planet närmade sig Amsterdam avled han.

Efter den friande domen i högsta domstolen är mordet på Munir tillbaka på ruta ett. Indonesiens främste företrädare för mänskliga rättigheter har mördats, men ingen har fällts för mordet. Nu kommer en storm av protester.
– Det här är ett svårt slag för skyddet av mänskliga rättigheter och den reformprocess som påstås pågå i Indonesien, sade Brad Adams, Asienchef vid Human Rights Watch.
Asmara Nababan, en indonesisk MR-aktivist som ingått i en regeringskommission för att undersöka mordet på Munir, var enligt nyhetsbyrån AP besviken på president Susilo Bambang Yudhoyono:
– Om presidenten hade gett sitt fulla stöd så tror jag att mördaren och den som låg bakom det hade varit straffade nu.

Munirs änka, Suciwati, sade att hon tror att nyckeln till lösningen på mordet ligger i telefonsamtalen mellan Pollycarpus och den pensionerande generalen Muchdi Purwoprajoyo. Han var tidigare chef för Kopassus, armén fruktade specialstyrka och arbetade senare som näst högste chef för den statliga underrättelsetjänsten. Enligt Human Rights Watch finns noteringar om 26 samtal mellan piloten och generalen på en hemlig telefonlinje och ett stort antal samtal mellan deras personliga mobiltelefoner. Regeringens undersökningskommission, vars resultat inte har offentliggjorts, lyckades dock inte få möjlighet att ställa frågor till generalen.
General Hendropriyono, chefen för underrättelsetjänsten vid tiden för mordet, vägrade också svara på frågor och anklagade kommissionen för ”karaktärsmord”. Han har stämt två av kommissionens ledamöter för förtal.

För president Susilo Bambang Yudhoyono är mordet på Munir besvärande. Efter fredsavtalet i Aceh har han ansetts ha goda chanser att få Nobels fredspris i år. Men Jakarta Post hade efter högsta domstolens utslag en ledare i fredags under rubriken ”Glöm Nobel, kom ihåg Munir” och anklagade de indonesiska politikerna för att fortfarande sakna politisk vilja att respektera de mänskliga rättigheterna.

Time Magazines Asien-upplaga pekade i måndags på att den friande domen mot Pollycarpus nu borde öppna för att rättvisan får en andra chans och att nya ansträngningar görs för att reda ut vem som ligger bakom mordet på Munir. Ett första steg skulle vara att offentliggöra resultatet av regeringskommissionens arbete.

Munir var vid sin död chef för MR-gruppen Imparsial, en grupp som fortsatte att vara kritisk mot militärens inflytande, även sedan general Suharto hade tvingats avgå 1998.
Hösten 1999 hade Munir fått regeringens uppdrag att ingå i den kommission som skulle utreda övergreppen i Östtimor i slutet av den indonesiska ockupationen.
I december 2000 tilldelades Munir Right Livelihood-priset och i samband med prisutdelningen i Stockholm besökte han också svenska Amnesty.
Munir hade också tilldelats utmärkelser från Unesco och Yap Thiam Hien-priset, den högsta människorättsutmärkelsen i Indonesien.

Samma dag Munir dog, 7 september 2004, beslöt Indonesiens parlament för övrigt att bilda en sannings- och försoningskommission för att undersöka mord och ”försvinnanden” som inträffade under Suhartos styre 1965-1998.

Läs mer:

Två år efter mordet: Vem mördade Munir? (7 september 2006)


Pilot fick 14 år för mordet på Munir (20 december 2005)

Munirs änka dödshotad (22 november 2004)

Läs också ”Brännpunkt Jakarta”, reportage om Munir i Amnesty Press nummer 1/2001


Jakarta Post