Spionchef sparkas efter kidnappning

Nicolo Pollari, chef för den militära underrättelsetjänsten SISMI ,
har nu fått sparken. Beslutet togs på måndagen vid ett regeringssammanträde och på tisdagen meddelades att amiral Bruno Branciforte blir ny chef för SISMI. Enligt BBC förklarade Italiens premiärminister Romano Prodi att åtgärden var en ”naturlig rotation” inom underrättelsetjänsterna då också den civila underrättelsetjänsten Sisde fick en ny chef, liksom Cesis, ett samordningsorgan för all underrättelseverksamhet.

Det råder dock knappast någon tvekan om att avskedandet av Pollari handlar om hans misstänkta inblandning i kidnappningen av den egyptiske imamen Osama Mustafa Hassan, mer känd som Abu Omar.
I en större CIA-operation överfölls Abu Omar på öppen gata i Milano den 17 februari 2003. Han slängdes in i en skåpbil och kördes till flygbasen Aviano. Där väntade ett CIA-plan, en Learjet LJ-35, som via Tyskland flög honom till Egypten.
CIA försökte lura i de italienska myndigheterna att Abu Omar hade lämnat Italien och flyttat till Balkan. Men våren 2004 var Abu Omar fri under några veckor och kontaktade då sin fru i Italien och berättade att han hade utsatts för tortyr i egyptisk fångenskap. Han fängslades åter och sitter fortfarande fängslad i Egypten.
Enligt Amnesty har Abu Omars advokat i en intervju med en italiensk tidning sagt att Abu Omar inte längre utsätts för tortyr, men att han lider av sviterna från tidigare behandling. Abu Omar uppges vilja återvända till Italien där han planerar att stämma italienska staten.

Italienska åklagare hade förberett ett åtal mot Abu Omar när han fördes bort av CIA och USA har anklagats för att ha saboterat möjligheterna att ställa Abu Omar inför rätta för terroristrelaterade brott.
Den italienske förundersökningsdomaren Armando Spataro utfärdade den 23 december 2005 en europeisk arresteringsorder på 22 CIA-agenter som var inblandade i kidnappningen i Milano. Senare har ytterligare namn tillkommit och nu är 25 CIA-agenter och en flygöverste från USA efterlysta. Under Silvio Berlusconis regering vägrade dock dåvarande justitieministern, Roberto Castelli, att begära att de efterlysta utlämnas från USA. Den nuvarande justitieministern Clemente Mastella har hittills inte agerat i frågan om utlämning.

Avskedandet av Nicolo Pollari kom några dagar innan det italienska parlamentet väntas komma med en mycket kritisk rapport om SISMI. Enligt nyhetsbyrån AFP kan ett åtal mot Pollari bli aktuellt i slutet av november.

När skandalen kring CIA-operationen blev känd under 2005 förnekade italienska myndigheter och regeringen all kännedom om kidnappningen av Abu Omar. I år har dock allt fler uppgifter kommit som styrker uppgifterna om att italiensk underrättelsetjänst samarbetade med CIA. I juli begärde åklagare att flera andra högt uppsatta personer inom SIMSI skulle gripas. Två av Pollaris närmaste medarbetare greps. Gustavo Pignero avled senare i cancer medan Marco Mancini uppges samarbeta med åklagarna vilket gynnar deras möjligheter att kunna åtala Pollari.

Italien kan nu bli det första land där någon person åtalas för att ha varit inblandad i ”extraordinary renditions”, det system av utomrättsliga överlämnanden som ingår i George W Bushs krig mot terrorism. Misstänkta eller påstådda terrorister har kidnappats över hela världen och med hjälp av CIA:s hemliga flygplansflotta transporterats till länder som är ökända för att använda tortyr eller till CIA:s hemliga fängelser.
I maj 2005 sade Egyptens premiärminister Ahmed Nazif, när han besökte USA, att Egypten sedan september 2001 hade tagit emot 60 eller 70 personer från CIA.

SIMSI:s tidigare chef Nicolo Pollari har hittills förnekat att han gjort sig skyldig till några felaktigheter. Han har också förnekat uppgifterna om att hans underrättelsetjänst låg bakom den fejkade rapport om att Saddam Husseins regim i Irak köpte uran från det västafrikanska landet Niger. Det grundlösa påståendet om uranköp användes av USA för att motivera anfallet mot Irak i mars 2003.

Läs mer: Amnesty kräver att italienska myndigheter samarbetar med alla utredningar om kidnappningen av Abu Omar (16 november)

MR-brott i kriget mot terrorismen (Amnesty Press 1/2006)


BBC