ICC vill åtala två krigsförbrytare

Luis Moreno-Ocampo, chefsåklagare vid ICC, Internationella brottmålsdomstolen, har begärt att två personer i Sudan åtalas för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Om förundersökningskammarens domare säger ja till denna begäran kan det första åtalet för krigsförbrytelser i konflikten i Darfur bli verklighet. Om åtal väcks kommer en internationell arresteringsorder att utfärdas.

De två personerna det handlar om är Ahmed Haroun, minister i Sudans regering för humanitära frågor och Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman, också känd som Ali Kushayb. Den sistnämnde utpekas som en av ledarna inom janjawid-milisen, som anklagas för många av de värsta övergreppen under konflikten i Darfur som sedan 2003 beräknas ha lett till över 200 000 dödsoffer och över två miljoner flyktingar.

Luis Moreno-Ocampo förklarade att ICC:s undersökningar lett fram till misstanken att de båda gjort sig skyldiga till 51 punkter av brott, däribland massmord, våldtäkter och tortyr. Ahmed Haroun anklagas bland annat för att personligen ha överlämnat vapen till janjawid-milisen. Ali Kushayb anklagas för att personligen ha deltagit i summariska avrättningar och en rad andra grova brott.

Sudan har inte anslutit sig till Romstadgan men FN:s säkerhetsråd valde våren 2005 att överlämna frågan om krigsförbrytelser till ICC. Sedan dess har åklagarna i Haag arbetat med att kartlägga de brott som har begåtts i Darfur. Beskedet på tisdagen från Luis Moreno-Ocampo innebär att ett åtal har ryckt närmare och detta var första gången misstänkta krigsförbrytare namnges.

Läs pressinformationen från ICC om Darfur


ICC (internationella brottmålsdomstolen)