40 000 på flykt i öster

Över 40 000 civila flydde under helgen de nya striderna i området runt Batticaloa i östra delen av landet. 33 personer dödades i helgens strider mellan LTTE, de tamilska befrielsetigrarna och regeringsstyrkor, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Sent på söndagen ska 20 LTTE-rebeller och en soldat ha dödats i Batticaloa-distriktet.
Sri Lankas försvarsminiersterium uppgav att 42 027 civila de senaste dagarna hade flytt från LTTE-kontrollerat område till regeringskontrollerat område och de inkvarteras nu hos släktingar eller i samlingslokaler.

Enligt BBC verkar det som armén nu verkar försöka inta LTTE-kontrollerade områden i östra delen av landet. Tidigare har armén drivit bort tigrarna från kustområdena. I torsdags inleddes en arméoffensiv mot Thoppigala-djungeln där LTTE har ett starkt fäste. Tungt artilleri uppges användas av bägge sidor i de nu påpående striderna.
Även i norra delen av landet har strider flammat upp och enligt armén ska fyra LTTE-rebeller ha dödats när de attackerade regeringsstyrkorna längs frontlinjen.

I februari 2002 inleddes en vapenvila som fortfarande gäller på pappret och som övervakas av den nordiska SLMM, där numera bara Norge och Island ingår.
Men de förnyade striderna ökar risken för att vapenvilan även officiellt ska anses vara över. LTTE har varnat för att armén försöker provocera fram ett nytt fullskaligt krig och tigrarna har förklarat att konflikten i så fall kommer sprida sig över hela ön.
Under skriget 1983-2002 utsattes även huvudstaden Colombo, inklusive den internationella flygplatsen för en rad blodiga attacker och ett antal höga politiker mördades av LTTE.

Enligt nyhetsbyrån TamilNet har över 100 000 civila flytt i östra Sri Lanka under den senaste tiden. Armén ska ha stängt av mobiltrafiken i samband med att offensivcn inleddes i torsdags och alla infartsvägar till LTTE-kontrollerade områden är avstängda.

T Ariyanenthiran, parlamentsledamot för Tamil National Alliance (TNA) i Batticaloa,vädjade på söndagen till det internationella samfundet att ”omedelbart ingripa för att stoppa den lankesiska regeringens krig mot tamiler i öster”.
T Ariyanenthiran uppgav att ”hundratals oskyldiga civila” har gripits av lankesiska soldater under offensiven. Studenter vid Batticaloa Central College och Batticaloa Vincent Girls School uppges ha svimmat och förts till sjukhus när armén använde artilleripjäser posterade på Weber-stadion inne i staden.
– Invånarna i staden chockades också, uppgav T Ariyanenthiran. Taken och fönstren på kontor, bostäder och skolor slogs sönder.
Enligt honom är hela Paduvankarai-regionen övergiven och han vädjade till det internationella samfundet att omedelbart vidta nödvändiga steg för ”att stoppa Sri Lankas regerings statsterrorism”.

Sri Lankas regering har ett svagt parlamentariskt stöd och flera minstrar från det dominerande partiet SLFP har nyligen sparkats. I lördags framträdde två av ministrarna i Kiribathgoda, en förort till huvudstaden Colombo, och förutspådde att president Mahinda Rajapakses regering snart kommer falla.
Det extremnationalistiska partiet JVP stödde Rajapakse i senaste presidentvalet men parlamentsledamoten Anura Kumara Dussanayake sade vid ett partimöte att JVP arbetar för att SLFP ska tvingas bort från makten de närmaste 15 månaderna. JVP har 39 platser i parlamentet.
JVP, Folkets befrielsefront, är ett marxistiskt parti som två gånger, 1971 och 1988, med våld har försökt störta regeringen i Sri Lanka. JVP har ett starkt stöd bland singaleser i södra delen av landet och har tillsammans med sin frontorganisation ”United Front for the Protection of the Motherland” den senaste tiden genomfört stora massmöten.

Sri Lankas polischef Victor Perera medgav i intervjuer förra veckan att poliser, soldater och desertörer har varit inblandade i kidnappningar av civila för att få ut lösensummor. Perera sade till nyhetsbyrån AFP att av de 433 personer som gripits sedan september för att ha varit inblandade i kidnappningar var många poliser eller soldater. De flesta av de kidnappade är tamiler och muslimer. För familjerna och offren är kidnappningarna extra smärtsamma då de äger rum samtidigt som antalet utomrättsliga avrättningar och ”försvinnanden” ökar.
Victor Perera medgav att regeringen utsätts för allt hårdare kritik när det gäller situationen för mänskliga rättigheter.
Ulf B Andersson

Följ utvecklingen i Sri Lanka:

LTTE:s hemsida

Sri Lankas armé

Nyhetssidan Tamilnet

Lankapage i Colombo


AFP