Chiquita betalade terrorgrupper

Det amerikanska bananföretaget Chiquita Brands International har erkänt utbetalningar till terrorgrupper i Colombia, rapporterar BBC.

Chiquita har gått med på att betala 25 miljoner dollar i böter för brottet mot USA:s terrorlagar i uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet. Överenskommelsen är avslutningen på justitiedepartementets utredning kring företagets affärer med högerextrema paramilitärer och vänsterradikala rebeller.
- Överenskommelsen som träffades med justitiedepartementet idag ligger i företagets bästa intresse. Utbetalningarna som gjordes av företaget motiverades av vår omtanke för vår personals säkerhet” sade Chiquitas VD, Fernando Aguirre i ett uttalande, rapporterar BBC. Utbetalningarna godkändes av höga chefer i företaget men doldes i bokföringen.

En tre år lång utredning påbörjades 2003 i USA efter att Chiquita gått till justitiedepartementet för att meddela att företaget i Colombia hade gjort utbetalningar till terrorgrupper efter att deras anställda hotats till livet. Chiquita meddelade även den colombianska armén om detta.

Åklagare har sagt att Chiquita har gjort ungefär 100 direkta och indirekta utbetalningar på minst 1,7 miljoner dollar mellan 1997 och 2004 till Förenade självförsvarsstyrkorna (AUC) i utbyte mot ”beskydd”. AUC är stämplat som en terroristgrupp av både USA och EU. De är skyldiga till massakrer och lönnmord och står för en stor andel av Colombias kokainexport. Paramilitära grupper från AUC proklamerade vapenvila 2002, och tusentals soldater har lämnat in deras vapen sedan 2004. Åklagare har sagt att Chiquita också har gjort utbetalningar till Colombias vänsterradikala grupp, Farc- gerillan.

Colombias president Alvaro Uribe sade på lördagen att han ville se Chiquitas högsta ledning utlämnade till Colombia sedan företaget erkänt utbetalningarna. Chiquita har inte svarat på förfrågan. Colombia har utlämnat hundratals drogsmugglare till USA sedan president Alvaro Uribe kom till makten 2002, uppger New York Times.


BBC