ICC utfärdar arresteringsorder

ICC, Internationella brottmålsdomstolen, utfärdade på onsdagen en arresteringsorder på två personer i Sudan, som anklagas för krigsförbrytelser i Darfur. Det handlar om Ahmed Haroun, minister i Sudans regering för humanitära frågor och Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman, också känd som Ali Kushayb. Den sistnämnde utpekas som en av ledarna inom janjawid-milisen, som anklagas för många av de värsta övergreppen under konflikten i Darfur som sedan 2003 beräknas ha lett till över 200 000 dödsoffer och över två miljoner flyktingar.
ICC, som har sitt säte i Haag i Nederländerna, anklagar de bägge för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser på 51 punkter, däribland massmord, våldtäkter och en rad andra grova brott.

Sudans regering har föga överraskande förklarat att man inte avser att gripa de bägge efterlysta och har förklarat att landet har ett eget rättsväsende som är kapabelt att beivra övergrepp i Darfur. Ahmed Haroun har enligt BBC tidigare sagt att han har ett rent samvete och att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade. Enligt BBC påstår de sudanesiska myndigheterna att Ali Kushayb sitter fängslad sedan i november 2006 men vittnen uppger att han synts röra sig fritt i Darfur.

Sudan har inte anslutit sig till Romstadgan, som är grunden för ICC, men FN:s säkerhetsråd valde våren 2005 att överlämna frågan om krigsförbrytelser i Darfur till ICC. Sedan dess har åklagarna i Haag arbetat med att kartlägga de brott som har begåtts i Darfur.
- Vi har slutfört en undersökning under svåra omständigheter då tvingats arbeta utanför Darfur, sade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo i ett uttalande på onsdagen. Vi har omvandlat berättelserna från våra vittnen till bevis och nu har domarna bekräftat styrkan i dessa bevis.
Enligt Luis Moreno-Ocampo har nu den sudanesiska regeringen en skyldighet att gripa de bägge männen och överlämna dem till Haag.

I Darfur fortsätter konflikten och Antonio Guterres, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, sade på tisdagen att han ansåg att det har varit "ett totalt misslyckande när det gäller skydd och säkerhet" för civilbefolkningen i Darfur. På det humanitära området noterade han vissa framsteg då 30 000 flyktingar under årets fyra första månader kunnat återvända hem. Men totalt beräknas minst två miljoner ha tvingats lämna sina hem sedan konflikten började 2003. På tisdagen uppgav FN att sex medarbetare från UNHCR hade kidnappats av en okänd rebellgrupp men frigivits oskadda.

Läs mer:
ICC:s uttalande om arresteringsordern

Svenska Amnestys ICC-sida:

Aktionsdag för Darfur
Se Amnesty Press 2 maj (www.amnesty.se)

Internationell rättvisa: I Haag skapas historia (reportage i Amnesty Press nr 1/2005)


BBC