EU förlänger sanktionerna

På måndagen beslutade EU:s utrikesministrar att ta bort visumförbudet för fyra uzbekistanska tjänstemän. Samtidigt förlängdes andra sanktioner mot den centralasiatiska nationen som infördes efter den uzbekistanska regeringens sätt att slå ned ett uppror 2005, rapporterar nyhetsbyrån AP.

  • Vapenembargot mot Uzbekistan är fortfarande i kraft, men nu är det endast åtta istället för tolv uzbekistanska regeringsföreträdare som har inreseförbud till EU. Sanktionerna kommer att ses över igen om sex månader, sade EU-kommissionären Benita Ferrero-Waldner.

Sanktionerna mot landet infördes efter att regeringsstyrkor öppnade eld mot en folkmassa bestående av mestadels fredliga demonstranter i Andijan, en stad i östra Uzbekistan, för två år sedan. Enligt regeringen var det 187 människor som dog, till följd av att islamistiska militanter hetsade till våld. Människorättsorganisationer beräknar dock att fler än 700 människor dödades.

EU ”uppskattar den uzbekistanska regeringens vilja att uppta en dialog”, sade ministrarna i ett uttalande.

  • Det modifierade visumförbudet ger en möjlighet för uzbekistanerna att visa att de verkligen menar vad de säger och vi tror att det är ett sätt att upprätta ett samarbete med uzbekistanerna, sade Benita Ferrero-Waldner.

Experter är oeniga om huruvida sanktioner är effektfulla eller inte. Analytikern Svante Cornell på Uppsala Universitet har sagt att i Uzbekistans fall har sanktionerna inte åstadkommit något och att de borde lyftas, rapporterar Radio Free Europe/ Radio Liberty.

  • EU införde sanktioner mot Uzbekistan efter Andijan händelsen, vilket kanske kan rättfärdigas moraliskt men politiskt var det en återvändsgränd. För det första blev det främsta resultatet av fjärmandet av Uzbekistan från västvärlden att situationen för människorättsorganisationer och hela det civila samhället försämrades ytterligare. Det som kanske från början var ett moraliskt rättfärdigat beslut, visade sig vara ett oerhört bakslag, sade Svante Cornell.

Lotte Leicht, språkrör för Human Rights Watch håller inte med.

  • Det skulle vara oerhört absurt, arrogant och ignorant, med tanke på den rådande utvecklingen i Uzbekistan sedan Andijan, att ens tänka på att lyfta sanktionerna vid detta tillfälle. Man ska sätta ribban högt, det ekonomiska samarbetet mellan EU och Uzbekistan bör kopplas till krav om förbättringar av människorsituationen i landet, sade Lotte Leicht.

Human Rights Watch var en av de många NGO:s som drabbades av den uzbekistanska regeringens nedslag mot frivilligorganisationer. I april 2007 mottog organisationen besked om att de måste stänga sitt kontor i Tasjkent på grund av att de överskridit sina befogenheter.

  • Den uzbekistanska regeringen har inte samarbetat med en internationell utredning såsom det efterfrågades av EU. Det civila samhället, journalister och människorättsaktivister slås ned på ett sätt som aldrig tidigare har skådats i landet, sade Lotte Leicht.

Läs mer : Amnesty International Två år och inga framsteg för mänskliga rättigheter.

MR-aktivist frigiven efter erkännande (AP-notis 9 maj)