ICC utreder våldtäkter

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har beslutat att inleda en undersökning av krigsförbrytelser i Centralafrikanska republiken, CAR. I första hand gäller det våldtäkter som begicks under striderna i landet 2002-2003, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Då pågick ett uppror mot dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé. Presidenten fick hjälp av trupper från Libyen och legosoldater från Tchad. Även kongolesiska rebellstyrkor från MLC (kongolesiska befrielserörelsen), som leddes av Jean-Pierre Bemba, kom till Patassés hjälp. Anklagelser förekom om att Patassés hjälptrupper gjorde sig skyldiga till omfattande brott, däribland summariska avrättningar, våldtäkter, ”försvinnanden” och plundring.

När Patassé 2003 befann sig utomlands lyckades François Bozizé, tidigare överbefälhavare, till sist ta makten.

Centralafrikanska republiken ratificerade den 3 oktober 2001 Romstadgan som är grunden för ICC och den 31 december 2004 vände sig Bozizés regering till ICC med begäran om en utredning av krigsförbrytelser begångna av hans motståndare. Juridiska myndigheter i CAR hade då utrett möjligheterna att väcka åtal mot Patassé och andra befälhavare för brott mot civilbefolkningen. Även en fransk polisman och Jean-Pierre Bemba fanns bland dem som hotades av åtal. Men landets högsta domstol slog fast att det nationella rättsväsendet inte skulle vara kapabelt att utreda och beivra dessa brott och föreslog regeringen att vända sig till ICC.

När ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo presenterade ICC:s beslut på tisdagen betonade han att detta var första gången som anklagelserna om sexuella brott är fler än anklagelser om mord.
- Dessa uppgifter är detaljerade och vederhäftiga. Den information vi nu har visar att antalet civila som har våldtagits är så stort att detta i enlighet med internationell rätt inte kan ignoreras.

ICC har mottagit information om minst 600 personer som ska ha våldtagits i slutet av 2002 och början av 2003, de flesta i huvudstaden Bangui. Även äldre kvinnor, unga flickor och män ska ha utsatts för våldtäkter.
ICC:s åklagarkontor har rapporter om våldtäkter som begicks offentligt och om våldtäkter som begicks inför offrets familj. Det finns också rapporter om gruppvåldtäkter.
- Många av våldtäktsoffren har sedan blivit bortstötta av familjen och det lokala samhället. Dessa offer förtjänar rättvisa, sade Luis Moreno-Ocampo.
I november 2005 reste utredare från ICC till Bangui och enligt åklagarkontoret fann de då att många av våldtäktsoffren väntar på ICC:s ingripande för att rättvisa ska skipas och att deras värdighet ska återupprättas.

Än så länge har ICC inga misstänkta utan undersökningen kommer styras av de bevis som kommer fram, betonade ICC på tisdagen.

Jean-Pierre Bemba förlorade förra året andra omgången i presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo mot Joseph Kabila.

I mars 2007 utbröt strider i Kinshasa och Bemba lämnade senare Kongo och reste till Portugal. Patassé lever sedan kuppen 2003 i exil i Togo.

ICC:s beslut att undersöka de påstådda brotten i CAR 2002-2003 innebär inte att domstolen nödvändigtvis begränsar sig till den tidsperioden. Oroligheterna i landet har fortsatt och under hösten och i början av året har regeringssidan anklagats för övergrepp i kampen mot rebellgrupper. I mars i år uppgavs 300 000 människor vara på flykt i norra delen av CAR och en del av dem flydde in i Darfur i västra Sudan.

Staden Birao drabbades hårt av förstörelse och i slutet av mars sade Toby Lanzer, FN:s samordnare för humanitär hjälp till Centralafrikanska republiken, till BBC att han var chockad av omfattningen av förstörelse i Birao:
– Aldrig tidigare har FN sett en stad där 70 procent av husen har bränts ned.
Franskt flyg har bistått regeringssidan i CAR i striderna mot rebellerna.

ICC betonade på tisdagen att man kommer att fortsätta samla information och övervaka vad som har hänt i norra CAR sedan slutet av 2005 och då speciellt runt Birao och Paoua. Den senaste tiden har det dock kommit hoppfulla tecken på möjligheter för ett fredsavtal mellan rebellerna och regeringen i Bangui. På måndagen rapporterade nyhetsbyrån IRIN att rebellerna i UFDR hade meddelat FN:s barnorgan Unicef att 400 barnsoldater skulle frisläppas.

Human Rights Watch krävde på tisdagen att ICC får ökade resurser. Domstolen har hittills åtalat fem ledare för LRA-gerillan i norra Uganda och två sudaneser, som anklagas för brott mot mänskligheten i Darfur.

Åtal har också väckts mot Thomas Lubanga, ledare för UPC, Unionen för kongolesiska patrioter, som anklagas för bland annat rekrytering av barnsoldater i Ituri-regionen i nordöstra delen av Demokratiska republiken Kongo. Lubanga är den ende som sitter i häktet i Haag.

Läs mer:
Rättvisa utan ansvarsutkrävande? (om ICC och Uganda)

ICC:s besked om Centralafrikanska republiken


Svenska Amnestys ICC-sida


Associated Press