Fackliga aktivister dömda till 28 års fängelse

Den fackliga internationalen ITUC har skickat en kraftfull protest till ledaren för Burmas militärregim, general Than Shwe, sedan sex anhängare av fackliga rättigheter dömts till långa fängelsestraff.
Thurein Aung, Wai Lin, Myo Min och Kyaw Win dömdes i fredags till 28 års fängelse medan Kyaw Kyaw och Nyi Nyi Zaw fick 20 års fängelse för att ha ”uppviglat till hat” och för att ha visat ”missaktning för regeringen”. Några av dem dömdes också för medlemskap i en olaglig förening.
- Den burmeiska juntans senaste gärning är återigen en grov kränkning av de grundläggande rättigheterna. Regimen verkar beredd att göra vad som helst för att hålla sig kvar vid makten, säger Guy Ryder, generalsekreterare i ITUC. Att döma dessa modiga människor till årtionden i fängelse, bara för att de står upp för arbetares rättigheter är en oacceptabel handling som kräver ett kraftfullt och beslutsamt svar från det internationella samfundet.

De sex arbetaraktivisterna försökte enligt nyhetsbyrån AFP arrangera ett seminarium på det amerikanska centret, som drivs av USA:s ambassad, den 1 maj i år. Ett 50-tal arbetare skulle delta i seminariet i förra huvudstaden Rangoon, men endast tre av arrangörerna och några få av deltagarna lyckades ta sig dit. Fyra av de sex dömda männen är medlemmar i Aung San Suu Kyis parti NLD, nationella demokratiförbundet. NLD vann valet 1990, men militärregimen vägrade att släppa ifrån sig makten.
AFP lyckades inte få någon kommentar till domen från USA:s ambassad.

Sedan mitten av augusti har öppna protestdemonstrationer förekommit i Burma mot höjningarna av bränslepriser. Enligt U Win Neug, en känd regimkritiker, kommer protesterna att fortsätta.
- Det här är de största demonstrationerna vi har haft sedan 1988 och uppenbarligen är det bara början på protesterna, sade han till BBC.

Förra veckan spred sig protesterna till Pakokku i centrala Burma. Säkerhetsstyrkorna sköt varningsskott för att skingra 400 buddhistmunkar som demonstrerade. På fredagen förekom också demonstrationer i Aung lan town, 50 mil norr om Rangoon. Affischer där uppmanade människor att delta i en ”People power-revolution”.
På söndagen avbröt den statliga televisionen sina program för att anklaga NLD för att exploatera protesterna mot bränsleprishöjningarna. I uttalandet jämfördes protesterna med upproret 1988. Då krossades stora demonstrationer av militären och enligt BBC ska regimens TV-budskap ses som en varning att militären är beredd att slå ner protesterna med våld om regimen anser att det behövs.
Enligt Amnesty har över 150 personer gripits sedan 19 augusti, rapporterar AFP.

Läs mer: Amnesty uppmanar myndigheterna att tillåta fredliga demonstrationer


ITUC