Sju år sedan Gongadze mördades

Den 16 september 2000 försvann den ukrainske journalisten Georgij Gongadze i Kiev. Den 31-årige Gongadze hade startat en internettidning, ukrainaska Pravda, och gjort sig känd för undersökande journalistik och skoningslös kritik mot den dåvarande presidenten Leonid Kutjma. Amnesty utfärdade en blixtaktion den 20 september 2000 men då var Gongazde förmodligen redan död.

Den 3 november hittade en bonde en kropp utan huvud i ett skogsparti. Senare fastställdes det att den huvudlösa kroppen var kvarlevorna av Gongazde. Den 28 november 2000 hävdade Aleksandr Moroz, ledare för socialistpartiet, att det fanns hemliga bandinspelningar där Leonid Kutjma skulle ha beordrat att man skulle göra sig av med Gongadze. Det visade sig att Nikolaj Melnytjenko, som arbetat i presidentgardet hade närmare 1 000 timmar med bandinspelningar han i hemlighet hade gjort från presidentens kontor.

Melnytjenko flydde till USA och lät sprida det avsnitt av banden som handlade om Gongazde. I Ukraina växte vreden mot Kutjma och i våldsamma protester krävdes presidentens avgång. Kutjma bedyrade dock sin oskuld. Han medgav att det var hans röst som hördes på banden men han hävdade att innehållet hade förvrängts.

Kutjma lyckades sitta kvar hela sin ämbetsperiod men under den så kallade orangea revolutionen i slutet av 2004 lovade den nuvarande presidenten Viktor Jusjtjenko att fallet med mordet på Gongazde skulle klaras upp. I mars 2005 kunde han tillkännage att de misstänkta mördarna hade gripits.

Den 4 mars 2005 skulle förre inrikesministern Jurij Kravtjenko förhöras av åklagarna. Men några timmar innan det mötet dog Kravtjenko. Självmord var den officiella versionen, men snart uppstod rykten att Kravtjenko hade dött av flera skott.

Den 9 januari 2006 inleddes en rättegång i Kiev mot tre poliser som skulle ha utfört själva mordet och ha erkänt brottet. Rättegången har gått mycket långsamt och det är tveksamt om den kommer avslutas i år.
Frågan om vem som beordrade mordet är ännu olöst. Ett högre befäl inom säkerhetspolisen har anklagats för att ha gett mordordern till de tre poliserna, men han uppges ha flytt till Israel.

I härvan av konspirationsteorier kring mordet och dess efterspel har hävdats att Viktor Jusjtjenko gjorde en uppgörelse med Kutjma vid maktskiftet för att undvika fortsatt politisk oro och att det då skulle ha ingått att Kutjmas roll inte skulle undersökas vidare.

På söndagen hyllades minnet av Gongadze av hundratals personer som samlades på självständighetstorget i Ukrainas huvudstad Kiev, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De höll upp bilder på Gongazde och tände ljus.

Den 12 september presenterade Internationella journalistfederationen en rapport om mordet på Gongadze. I rapporten “Official Obstruction is Rewarded” anklagas den ukrainska regeringen för att fortsätta sabotera en lösning av fallet.

Även Reportrar utan gränser riktade hård kritik mot de ukrainska myndigheterna i samband med sjuårsdagen av Gongadzes försvinnande:
- Vi kan bara slå fast att det saknas politisk vilja i detta fall.

Ulf B Andersson

17 september 2007

Läs också:
Amnestys uppmaningar till EU inför toppmötet mellan EU och Ukraina den 14 september

Vitryssland och Ukraina - två vägar i Europa (Amnesty Press 25 maj 2006)

3 maj - en dag för pressfriheten (Amnesty Press 3 maj 2004)

Ulf B Andersson
Amnesty Press