Chiquita får böta 171 miljoner

Den 17 september dömdes bananföretaget Chiquita till 171 miljoner svenska kronor i böter för att ha betalat pengar till paramilitära grupper i Colombia. Företaget gjorde mer än 100 utbetalningar på totalt 11 miljoner svenska kronor, till de paramilitära högergrupperna AUC i Colombia.

Utbetalningarna blev olagliga efter 2001 när USA:s regering stämplade AUC som en terroristorganisation och då hade utbetalningarna pågått mellan 1997 och 2004. AUC har varit ansvarig för några av de värsta massakrerna i Colombias inbördeskrig men också för att en stor mängd kokain exporterats ut ur landet. Försvarsadvokaterna hävdade att Chiquita skyddat sina anställda i Colombia och att det var därför som företaget samarbetade med AUC.

  • Detta var en svår situation för företaget. Vi var utsatta för utpressning och var tvungna att skydda våra anställda och deras familjers välmående, sade Chiquitas företagsadvokat James Thompson enligt The Miami Herald.

Michael Mitchell, en talesman för företaget, hävdade att AUC hotade att skada de anställda på Chiquitas dotterbolag om pengarna inte betalades.

  • Hoten var väldigt verkliga och det fanns anställda som dödades, sade han enligt Los Angeles Times.

Chiquita sålde dotterbolaget 2004 när utbetalningarna stoppades. Dotterbolaget hade då betalat 11 miljoner svenska kronor till paramilitära högergrupper i Colombia. Dessutom hade Chiquita tidigare betalat pengar till den Nationella Befrielsearmén(ELN) och vänstergerillan FARC för att kunna kontrollera nya områden i takt med att företaget växte.

Enligt ett antal lagar i USA är det olagligt för en individ eller ett företag att göra affärer med någon organisation som finns med på terrorlistan hos utrikesdepartementet. AUC placerades på listan i september 2001 och FARC 1997. Båda grupperna har anklagats för kränkningar av mänskliga rättigheter under konflikten. De har varit ansvariga för terroristattacker, droghandel och kidnappning av tjänstemän. Jonathan Malis, juridiskt ombud på justitiedepartementet i USA, tycker att utbetalningarna är ”moraliskt motbjudande”.

  • Företaget kanske har skyddat sina anställda men har ökat risken för våld på andra ställen, sade han enligt The Miami Herald.

Överenskommelsen mellan Chiquita och de federala åklagarna godkändes formellt i måndags av domare Royce C. Lamberth och kommer att innebära en fem års prövotid. Under denna tid ska Chiquita övervakas och ett internt etiskt utbildningsprogram ska implementeras. Bötesbeloppet är det största som någonsin utdömts under de regleringar som gäller för globala terroristsanktioner och beloppet ska betalas till USA:s regering. Den första delbetalningen på 34 miljoner svenska kronor gjordes i måndags.

Justitiedepartementet avstår nu från att åtala ytterligare 10 företagschefer som varit involverade i utbetalningarna till de väpnade grupperna. Förutom bötesbeloppet har bananföretaget åtal att vänta från civila offer i Colombia. Chiquita förklarade att de kommer att kämpa kraftfullt emot nya åtal.

  • Chiquita har redan varit offer för utpressning i Colombia, vi kommer inte tillåta oss själva att bli utpressningsoffer i USA också, sade Michael Mitchell.

Aktiekursen för Chiquita i USA föll under måndagen med 15 cent.

Läs mer: Chiquita betalade terrorgrupper (Amnesty Press 19 mars)


The Miami Herald