Barn hålls fängslade

I Pul-e Charkhi, som är Afghanistans största fängelse, bor för närvarande fler än 60 barn tillsammans med kvinnliga fångar, oftast deras mödrar. Om barnen inte har någon vårdnadshavare utanför fängelset tvingas de att bo där, ibland under flera år utan att deras rättigheter tillgodoses. Problemen finns i fängelser i hela Afghanistan, rapporterar IRIN.

Fatima är tolv år och hon har bott i Pul-e Charkhi i fyra år tillsammans med sin mamma och lillebror. Hennes mamma är dömd till elva års fängelse och eftersom barnen saknar en vårdnadshavare kommer de att få bo kvar i fängelset tills mamman släpps 2014.
- Det bor sex kvinnor och sju barn i vår cell, berättar Fatima.

Både Fatima och hennes lillebror berövas den utbildning de har rätt till eftersom det inte finns någon skola i Pul-e Charkhi-fängelset. Enligt Afghanistans brottsbalk så ska barn som bor med en fängslad målsman få tillgång till utbildning. Men i praktiken så fungerar det inte eftersom resurserna är för små.

Ett annat problem för barnen i fängelserna är att de inte får den mat de behöver. De får samma mat som fångarna, tre måltider om dagen, som enligt tjänstemän på justitiedepartementet ska innehålla tillräckligt med näring. Men enligt en rapport som gjordes i augusti av FN:s organ mot brott och narkotika (UNODC), så uppfyller fängelsematen inte kraven på vad ett barn behöver. Rapporten beskriver också att gravida kvinnor och barn inte kan få någon specialistvård i fängelserna.

Frivilligorganisationen Afghan Women's Education Centre (AWEC) har startat en förskola i Pul-e Charkhi. De tillhandahåller även vård för gravida kvinnor och barn med smärre sjukdomar. Frivilligorganisationerna är beroende av donationer och har därför svårt att tillhandahålla vård i ett längre perspektiv. AWEC och andra organisationer förespråkar en lag som förbjuder att gravida kvinnor fängslas tidigare än sex månader efter förlossningen, om det inte handlar om ett väldigt allvarligt brott.

Afghanistan behöver internationell hjälp och förbättrad lagstiftning för att lösa problemen med de fängslade barnen. Frivilligorganisationer som arbetar på Pul-e Charkhi vittnar om att de flesta barnen har påverkats psykologiskt av fängelsemiljön, som anses olämplig för deras hälsa, utbildning, sociala och känslomässiga utveckling. UNODC:s rapport visar också att barn som bor med sina fängslade mödrar löper större risk för att själva bli fängslade i framtiden.


IRIN