Morden i Balibo 1975 var krigsbrott

32 års tystnad och hemlighetsmakeri har nu definitivt brutits kring morden på fem journalister i staden Balibo i Östtimor den 16 oktober 1975. Den 16 november slog den statliga undersökningsdomaren Dorelle Pinch i Sydney fast att de två britterna Brian Peters och Malcolm Rennie, australiensarna Greg Shackleton och Tony Stewart samt nyazeeländaren Gary Cunningham sköts ihjäl eller höggs till döds med avsikt av indonesiska styrkor.
Domstolslokalen var fullsatt när utslaget kom, rapporterar Sydney Morning Herald. Maureen Tolfree, syster till Brian Peters, snyftade när Dorelle Pinch summerade hur de fem journalisterna hade dödats:
- De var inte beväpnade; de var civilklädda och alla hade rest sina armar i den universiellt erkända gesten för att överlämna sig. De dödades inte i stridens hetta. De dödades med avsikt på order som gavs av kapten Yunus Yosfiah.
Kaptenen ska själv ha deltagit i skottlossningen och enligt Sydney Morning Herald utpekades även Christoforus da Silva som ansvarig och han ska med kniv ha mördat en av journalisterna som försökte gömma sig.

Hösten 1975 ökade oron i Östtimor, som då var en portugisisk koloni. Ett kortvarigt inbördeskrig hade utkämpats på sommaren mellan två rörelser, Fretilin och UDT, och uppgifter förekom om att Indonesien förberedde en invasion av Östttimor.
De fem journalisterna hade rest till Balibo för att undersöka uppgifter om att indonesiska styrkor redan hade gått över gränsen till Östtimor. De tillfångatogs av indonesiska styrkor som hoppades att morden på de fem skulle dölja sanningen. Den 7 december 1975 genomförde Indonesien en invasion av Östtimor som var ockuperat fram till 1999.

Dorelle Pinch ansåg att morden på de fem var en krigsförbrytelse och det kan nu väntas bli en livlig debatt om Australien ska försöka åtala de personer som var ansvariga för morden.
Australiens premiärminister John Howard sade att han tar Pinchs undersökning på allvar även om det har gått lång tid sedan händelserna i Balibo.
Oppositionsledaren Kevin Rudd från Labour sade att de ansvariga måste ställas till svars.

Den officiella versionen i Australien har varit att journalisterna dog i korseld mellan Fretilin-styrkor och indonesiska styrkor och samma version har vidhållits i Indonesien.
Militärens talesman, Sagom Tamboen, sade att fallet är avslutat för Indonesiens del. Om Australien nu insisterar på att ställa indonesiska militärer inför rätta för mord som begicks 1975 kan det antas att reaktionerna i Jakarta inte kommer att bli positiva. Samtidigt kommer utslaget i Sydney att ge nya argument till den opinion i Australien som sedan 1975 har kritiserat australiska regeringar för att se mellan fingrarna på indonesiska brott mot mänskliga rättigheter. Och denna gång handlar det inte om de tiotusentals timoreser som dog under den indonesiska ockupationen utan om egna medborgare som mördades när de som journalister försökte skildra sanningen om utvecklingen i ett av Australiens grannländer.

Läs mer:

Reportar utan gränser om Balibo Five

Läs hela utredningen från Dorelle Pinch


Sydney Morning Herald