Armén dödade vänsteraktivister

FN:s särskilda rapportör när det gäller utomrättsliga avrättningar, Philip Alston, sade på måndagen att Filippinernas armé har avrättat vänsteraktivister de senaste åren, rapporterar UN News.
- Ett stort antal av de hundratals utomrättsliga avrättningar av vänsteraktivister som har skett de senaste sex åren är ett resultat av militärens kampanj mot kommunistrebeller, sade Philip Alston.

Enligt honom har armén följt en noga övervägd plan för att systematiskt jaga och gripa ledarna för vänsterorganisationer. Philip Alston besökte Filippinerna i februari och han lade då fram en preliminär rapport där han skrev att militären förnekade sin inblandning i dödandet av ungefär 800 oppositionsaktivister de senaste sex åren, rapporterar nyhetsbyrån AP. I sin slutgiltiga rapport avfärdade han militärens teorier om att kommunisterna skulle vara skyldiga till dödandet för att misskreditera regeringen.
- Militärens resonemang att rebellerna har dödat vänsteraktivister på grund av att de vill rensa upp är inte trovärdigt och kan bara ses som ett cyniskt försök att förskjuta ansvaret, fortsatte Philip Alston.

När han besökte landet intervjuade han offer, vittnen men även polis, militärer och kommunistrebeller. Han kände sig hoppfull över de åtgärder som regeringen har vidtagit hittills men betonade att de som är ansvariga för dödandet måste åtalas och straffas.
- Regeringen har förbundit sig till flera reformer men faktum är att inte en enda soldat har dömts i något av fallen med vänsteraktivisterna, sade Philip Alston.

Den filippinska militären har, i nästan 40 år, stridit mot rebellerna som vill ha en marxistisk stat. Regeringens trupper strider också mot islamistiska rebeller i södra Filippinerna, rapporterar AP.

I sin rapport kritiserade Philip Alston även rebellerna för att de har gjort sig skyldiga till några utomrättsliga avrättningar av civila och hot mot politiska motståndare.
- Dödsdomarna som utfärdas av ”folkdomstolar” är bara en fasad för vad som egentligen är mord, sade han.

Philip Alston undersökte också dödspatrullerna som dödar gatubarn och småkriminella. I Davao City intervjuade han offer och vittnen men han träffade också borgmästaren.
- Borgmästarens påstående att han inte kan göra något för att stoppa de män som dödar barn saknar all trovärdighet. Borgmästar Duterte borde fråntas kontrollen över den lokala polisen och regeringen borde bli ansvarig för att avveckla dödspatrullerna och åtala dess medlemmar, skriver han i sin rapport.

Lisa Olsson

28 november 2007

Läs mer:

Kommunistledare greps i Utrecht (Amnesty Press 31 augusti 2007)

Amnesty International om politiska mord i Filippinerna (15 augusti 2006)

Lisa Olsson
Amnesty Press