Krigsförberedelser del i Polisarios kamp

Ledarna för den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario vill förbereda för att återuppta den väpnade konflikten med Marocko.
- För att få fred måste man förbereda för krig. Det är olyckligt att man inte kan få fred utan krig men så ser verkligheten ut för människan, sade Polisariomedlemmen Mohamed Beissat till Reuters.

Polisarios nationella sekretariat ska lägga fram förslaget för omröstning vid en politisk kongress den 14-16 december i den Polisariokontrollerade staden Tifariti. Om förslaget går igenom blir det första gången som krigsförberedelser finns med i Polisarios strategier sedan den FN-övervakade vapenvilan 1991, då det bestämdes att en folkomröstning skulle hållas om Västsaharas självständighet. Folkomröstningen ägde aldrig rum och Marocko menar nu att självstyre är det enda de kan erbjuda.

Kongressen där Polisarios politiska inriktning bestäms hålls var tredje eller fjärde år.
- Kongressen fattar de viktigaste politiska besluten som ledarna måste följa. Förberedelsen för att återuppta en väpnad kamp utesluter inte fortsatta förhandlingar och samarbete med FN för att nå en politisk lösning, sade Mohamed Beissat.

I år har två FN-stödda fredssamtal om Västsahara hållits och ett tredje är planerat till den 7-9 januari. Inget land har officiellt erkänt Marockos styre över Västsahara och åsikterna går isär i FN:s säkerhetsråd. USA och Frankrike stödjer Marockos plan att erbjuda begränsat självstyre för Västsahara men inte självständighet. Polisario föreslår folkomröstning som enda alternativ. Marocko menar att självständighet inte skulle fungera eftersom de etniska västsaharierna bor i fyra olika länder.

När kolonialmakten Spanien lämnade Västsahara 1975 invaderade Marocko och Mauretanien Västsahara. Marocko annekterade två tredjedelar och när Mauretanien avstod från sitt område 1979 annekterade de även detta. Polisario förde ett lågintensivt gerillakrig mot Marocko i 16 år från 1975 till 1991.

Läs mer:
Studentaktivist från Västsahara i Göteborg (Amnesty Press 17 augusti 2007)

Motståndet lever i det ockuperade Västsahara (Amnesty Press nr 3 2007)

MR-aktivister dömda till fängelse (Amnesty Press 23 april 2007)

Ny plan om Västsaharas självständighet (Amnesty Press 7 mars 2007)


Reuters