Fem demonstranter greps

Myndigheterna i Malaysia grep under torsdagen fem ledare från den indiska aktivistgruppen Hindraf (Hindu Rights Action Force). Aktivisterna greps under den kontroversiella säkerhetslagen Internal Security Act (ISA) som tillåter att personer hålls fängslade utan rättegång på obestämd tid, sade advokaten N. Surendran enligt nyhetsbyrån AP. Lagen har använts tillfälligt av regeringen för att fängsla misstänkta som anses vara ett hot mot den nationella säkerheten.

Aktivisterna greps för att de genomförde en demonstration mot regeringen den 25 november. AP rapporterade att demonstrationen drog med sig ungefär 20 000 demonstranter ut på gatorna som klagade över rasistisk diskriminering.

Advokat P. Uthayakumar, en av ledarna för Hindraf, var en av dem som greps. Han har tidigare anklagats för uppror när han beskyllt Malaysia för ”etniskt rensning” av indier. Två andra ledare har tillsammans med honom anklagats för uppror när de kritiserat den gynnsamma behandling av muslimska malaysier som utgör 60 procent av befolkningen i landet och är de som kontrollerar regeringen.

  • Polisen grep P. Uthayakumar och fyra andra ledare idag under en obefogad aktion med hänvisning till ISA, sade Hindrafmedlemmen S. Jayathas enligt nyhetsbyrån AFP.

Han berättade även att polisen gripit M. Manoharan, R. Kenghadharan, V. Ganabatirau och T. Vasanthakumar, alla framstående medlemmar av Hindraf.
- Oberoende av att man gripit dessa personer kommer kampen att gå vidare. Vi har många ledare som väntar på att ta över och de kommer inte att backa utan gå framåt i kampen för indiers rättigheter i Malaysia, sade Jayathas.

Lim Kit Siang, ledaren för det demokratiska partiet i Malaysia, var kritisk till regeringens agerande:
- Vi fördömer dessa gripanden. Det är beklagligt, att använda ISA är fullständigt oförsvarbart. Det är en desperat handling och om regeringen har några bevis för att Hindrafs ledare begått något brott så ska regeringen ställa dem inför en öppen domstol.

Han uppmanade regeringen att söka nationell försoning och inte konfrontera missnöjda, marginaliserade och fördrivna malaysier.
- Att gripa utan rättslig prövning är att gå tillbaka till de mörka dagarna av människorättskränkningar. Det kommer att medföra ytterligare skam till den internationella bilden och ryktet av Malaysia, sade Jayathas.

Premiärminister Abdullah Ahmad Badawi, som kom till makten för fyra år sedan och lovade en mer öppen regering, sade att han denna vecka inte kommer att ha några problem med att skriva under ett häktningsbeslut för att garantera säkerhet för allmänheten och nationell stabilitet. Tidigare i veckan sade han att han inte kommer att tolerera demonstrationer på gatorna eftersom att de kan leda till våldsamheter. Han varnade att; om det blir nödvändigt så kommer han att åberopa ISA ”utan att känna sig skyldig” och ”utan att känna sig ledsen”. Regeringen förnekar diskrimineringen av indier och har anklagat Hindraf för att försöka skapa etniska problem.

Etniska indier utgör åtta procent av Malaysias befolkning på 27 miljoner. I Malaysia bor även 26 procent etniska kineser och indierna i landet klagar över att de kommer i tredje hand när det gäller välstånd och utbildning.

Landet har slagits av en rad ovanliga offentliga protester. En demonstration förra månaden uppmanade till en valreform och drog med sig 30 000 människor. En vecka senare genomfördes ytterligare en demonstration med 8 000 människor. Vid båda demonstrationerna använde polisen tårgas, vattenkanoner och batonger för att upplösa folksamlingen. Efteråt grep regeringen ett dussintal demonstranter och anklagade dem för mordförsök och olaglig sammankomst.

Läs mer: Indisk ledare greps - demonstration förbjuds (Amnesty Press 24 november)

Jättedemonstration för fria val (Amnesty Press 17 november)


AP