Åtta Ogaden-rebeller dömda till döden

En etiopisk domstol har dömt åtta påstådda medlemmar av en separatistisk rebellgrupp till döden. Det uppgav den officiella nyhetsbyrån ENA på torsdagen. Det var domstolen i Somali State som avkunnade dödsdomarna mot de åtta männen som ansågs skyldiga till en granatattack mot en arena där 100 000 personer hade samlats för en nationellt firande den 28 maj förra året. Ett antal granater kastades mot folkmassan och syftet sägs ha varit att döda Abdullahi Hassen, högt uppsatt i den etiopiska administrationen i Ogaden-regionen, som har en stor andel somalisk befolkning. Vid attacken dödades sex personer och över 40 skadades. Polisen svarade på attacken genom att skjuta i luften.
- De åtta männen är medlemmar av ONLF, sade den lokale säkerhetschefen Abdi Ile till nyhetsbyrån AFP.
Han hävdade att de hade tränats av regeringen i Eritrea i fem år.

Dödsdomarna mot de åtta männen kan överklagas, rapporterar AFP.

ONLF, Ogadens nationella befrielsefront, bildades 1984 för att kämpa för självständighet för Ogaden-regionen, som är en oljerik del av Etiopien. I april förra året skärrptes konflikten när ONLF gick till attack mot en kinesisk oljeanläggning då 77 personer, därav tio kineser, dödades.

På torsdagen uppgav den etiopiske premiärministern Meles Zenawi i parlamentet att regeringsstyrkor dödat eller tillfångatagit 95 procent av ONLF:s styrkor.

På tisdagen dödades sex personer vid en bombexplosion i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Alla de dödade var passagerare på en minibuss som sprängdes nära det etiopiska utrikesministeriet. I april dog tre personer vid explosioner vid två bensinstationer i Addis Abeba. OLF beskylldes för att ligga bakom de attackerna. OLF, Oromos befrielsefront, stöds också av Eritrea.
Etiopien och Eritrea utkämpade ett blodigt krig 1998-2000. Någon politisk lösning har dock inte uppnåtts och det är fortsatt spänt längs gränsen.
Vid julen 2006 invaderade Etiopien Somalia och Eritrea stödjer nu de islamistiska och nationalistiska grupper som bekämpar den etiopiska ockupationen.


Vapenvila i Ogaden (Amnesty Press 3 september 2007)


AFP