Vem gav order om morden i Ljuboten?

Återigen har FN:s krigsförbrytartribunal i Haag kommit med en friande dom. I torsdags meddelades dom i det enda fallet som handlar om Makedonien. Landets tidigare inrikesminister Ljube Boskoski
friades från anklagelserna om ansvar för attacken mot den albanska byn Ljuboten den 12 augusti 2001 då sju civila albaner dödades och minst tolv bostadshus sattes i brand.
På åhörarläktaren i Haag jublade och applåderade anhängare till Boskoski när domaren Kevin Parker förklarade att Boskoski var frikänd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den tidigare polisofficeren Johan Tarculovski visade inga känslor när domaren förklarade att han hade dömts till 12 års fängelse för morden på Rami Jusufi, Sulejman Bajrami och Muharem Ramadani och misshandeln av ett drygt 20-tal civila albaner. I domen sägs att Tarculovski hade en direkt roll i attacken och hade beordrat attacken.
Emellertid fann tribunalen att Tarculovski handlat under order.
- Däremot har det inte var möjligt att genom bevisen finna vem som var ansvarig för ordern till Tarculovski, konstateras i domslutet. Men omständigheterna visar att det var en eller flera personer som hade en högre position.

I februari 2001 inledde UÇK, nationella befrielsearmén, ett väpnat uppror i Makedonien. Gerillan ansåg att albanerna, som utgör cirka en fjärdedel av befolkningen, var diskriminerade. UÇK leddes av Ali Ahmeti som tidigare varit en av grundarna av UÇK, Kosovas befrielsearmé. Under sommaren 2001 befäste UÇK sina positioner och intog bland annat en förstad till huvudstaden Skopje. I området runt Ljuboten, någon mil norr om Skopje, fanns UÇK-positioner och den 12 augusti ryckte säkerhetsstyrkorna fram. En specialstyrka inom polisen intog byn. Det var ett svar på ett bakhåll där nio makedonska soldater hade dödats av en landmina några dagar tidigare.

Kort efter händelserna i Ljuboten undertecknades Ohridavtalet och UÇK lade ned vapnen.

FN:s krigsförbrytartribunal utredde flera händelser under striderna i Makedonien, däribland gerillans kidnappningar av civila makedoner. Men det enda åtal som väcktes i Haag gällde Ljuboten.
Enligt åtalet mördades civila albaner, hus förstördes och albaner som flydde misshandlades vid vägspärrar, i häkten och på sjukhus.

I Makedonien är det många som ser Boskoski och Tarculovski som krigshjältar. I ett uttalande från regeringen välkomnades den friande domen mot den tidigare inrikesministern och regeringen utlovade enligt AP stöd till Tarculovski när han nu kommer överklaga den fällande domen.
I Boskoskis hemby Celopek ringde kyrkklockorna för att fira den friande domen.
I Ljuboten var dock besvikelsen stor. Elmaz Jusufi, vars son Ramiz dödades 2001, sade till Channel 5 att han ansåg att Boskoski som inrikesminister borde ha fällts.

Rättegången inleddes 16 april 2007 och avslutades i maj i år med slutpläderingarna. Åklagarsidan hade krävt 15 års fängelse för Boskoski och tolv år för Tarculovski. På senare tid har åklagarna drabbats av flera bakslag i tribunalen. Kosovos förre premiärminister Ramush Haradinaj friades
i våras

och den 3 juli friade appellationskammaren Naser Oric, som ledde försvaret av Srebrenica.

När Ljube Boskoski i helgen väntas återvända hem till Skopje kommer det att bli intressant att se om han då kommer ställas till svars för en makaber episod i Skopje vintern 2002.

Sju döda ”terrorister” sades vara bevis för att Boskoskis polisstyrkor hade lyckats stoppa en terrorattack mot de brittiska, amerikanska och tyska ambassaderna i Skopje. 2004 medgav till sist myndigheterna att de sju dödade var gästarbetare från Sydasien som hade gripits och mördats av polisstyrkor för att sedan kläs ut till terrorister.

Boskoski flydde till Kroatien medan man i Pakistan rasade mot att landets medborgare brutalt hade mördats.

Hösten 2004 greps Boskoski till sist.


Associated Press