Utnämning av Darfuråklagare kritiseras

Den sudanesiske justitieministern Abdul Basit Sabdarat har utnämnt en särskild åklagare för att undersöka brott i det krigshärjade Darfur, rapporterar AFP.

Det här sker tre veckor efter att den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, begärde en arresteringsorder gällande den sudanesiske presidenten Omar al-Beshir för påstådda krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i Darfur.

Sudan vägrar att erkänna eller ha något att göra med ICC. Istället har man fört en diplomatisk kampanj för att frysa alla vidare åtgärder mot Omar al-Beshir och insisterar på att Sudans egna domstolar är tillräckligt effektiva.

Åklagaren som Sabdarat har utnämnt heter Nimer Ibrahim Mohamed och denne ska också ha tre assistenter till sin hjälp. Sabdarat berättade att han gett åklagaren rätt att undersöka brotten och föra eventuella fall till domstol.

Juridiska experter kritiserade snabbt Sabdarats drag.

  • Det här är för lite, för sent. Ingen åklagare eller kommitté kan göra något om inte Sudans rättssystem reformeras, sade Kamal Omar, en försvarsadvokat som representerar rebeller från Darfur som dömts till döden för en attack mot Khartoum i maj.

  • Det finns inte något nämnt i den sudanesiska lagen om folkmord, etnisk rensning eller krigsbrott. Att utse den här åklagaren eller kommittén är bara ett medietrick, sade Omar till AFP.

Den 14 juli anklagade ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo Omar al-Beshir för att ha gett order till sina styrkor om att förinta tre icke-arabiska grupper i Darfur och därmed vara hjärnan bakom mord, tortyr, plundring och våldtäkt för att begå folkmord.

Om arresteringsordern godkänns av en panel med tre domare skulle det vara den första arresteringsordern som ICC utfärdar mot en sittande statsledare.

Både ledare för Afrikanska Unionen och för Arabförbundet säger att Sudan har gått med på att undersöka påstådda människorättskränkningar i Darfur. Tidigare sudanesiska löften om att pröva påstådda krigsbrott i Darfur har dock inte lett till trovärdiga rättegångar som skulle resultera i att ICC lägger ner sina anklagelser.

Två andra sudaneser som sedan länge står inför arresteringsordrar från ICC, statsrådet Ahmed Haroun och den arabiske milisledaren Ali Kosheib, skulle prövas i sudanesisk domstol efter anklagelser om brott mot mänskligheten och krigsbrott. Kosheibs rättegång avbröts dock på obestämd tid i mars 2007 och Haroun fängslades kortvarigt och släpptes i oktober förra året på grund av brist på bevis.

Enligt FN har upp till 300 000 människor dött och fler än 2,2 miljoner flytt från sina hem sedan det första rebellupproret i februari 2003. Sudan anklagar väst för att överdriva konflikten och säger att 10 000 människor har dödats.

Läs mer:

Fortsatta gatustrider i Khartoum (Amnesty Press 12 maj 2008)

Darfur-styrka försenad (Amnesty Press 3 december 2007)

Rebeller anföll - 10 fredssoldater dödade (Amnesty Press 1 oktober 2007)

ICC utfärdar arresteringsorder (Amnesty Press 2 maj 2007)

ICC vill åtala två krigsförbrytare (Amnesty Press 27 februari 2007)


AFP