Gränskonflikt med Kamerun löst

På torsdagen fick en av Afrikas mellanstatliga konflikter sin lösning. Vid flera tillfällen har Nigeria och Kamerun utkämpat strider men nu har Nigeria definitivt överlämnat den oljerika halvön Bakassi till Kamerun. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har beskrivit överlämnandet av Bakassi som ”en modell för förhandlingslösningar i gränstvister”.

Torsdagens ceremonier omgärdades dock av stora säkerhetspådrag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det fanns fruktan för att lokala väpnade grupper i Bakassi skulle försöka genomföra attacker och ceremonin med bytandet av flaggor flyttades från staden Abana till Calabar i Nigeria.

En mindre känd väpnad grupp, ”The Niger Delta Defence and Security Council”, som i juli var ansvarig för två överfall på kamerunska soldater, hotade med mera våld. I ett uttalande sade dess befälhavare Ebi Dari att ”vår kamp ska fortsätta tills våra krav har mötts - vare sig det är från den nigerianska regeringen eller Kamerun” utan att utveckla vilka kraven är, rapporterar Reuters.

Enbart under det senaste året beräknas omkring 50 personer ha dödats i gränsstrider och både 1994 och 1996 förekom mer omfattande strider kring Bakassi. Kamerun anmälde på 1990-talet frågan till Internationella domstolen i Haag som 2002 beslöt att området ska tillfalla Kamerun. Domstolen hänvisade till gränsdragningen 1913 mellan dåtidens kolonialmakter Storbritannien och Tyskland.

Nigeria ifrågsatte beslutet i Haag men för två år sedan kom beskedet att Kamerun skulle få överta området.
- Processen har varit smärtfylld för alla. Nigeria har dock gett ett löfte till det internationella samfundet och vi har en skyldighet att uppfylla det, sade ett språkrör för Nigerias president Umaru Yar´Adua enligt BBC.

Omkring 90 procent av befolkningen i Bakassi utgörs av nigerianer, som lever av fiske. Det uppskattas att de är cirka 300 000 personer och många av dem är bittra över att området övergår till Kamerun. Över 100 000 beräknas redan ha flyttat och en del av dem kommer nu att få nya bostäder i Nigeria, men ledare för befolkningen kräver kompensation.

Enligt BBC samlades kamerunier för att fira att Bakassi nu byter land. Utanför Bakassis kust förmodas det finnas stora oljefyndigheter och det är meningen att Kamerun och Nigeria tillsammans ska exploatera oljan.

Kamerun blev 1884 en del av det tyska kolonialväldet i Afrika och blev under första världskriget ett slagfält när brittiska och franska trupper drev ut tyskarna. 1922 blev Kamerun ett mandat under Nationernas Förbund, delat mellan Storbritannien och Frankrike.

1960 blev den franska delen självständig under ledning av Ahmadou Ahidjou som 1961-63 slog ner ett vänsteruppror med hjälp av franska trupper och styrde som diktator fram till 1982. I den brittiska delen hölls en FN-övervakad folkomröstning 1961 där den södra delen anslöts till Kamerun medan den norra delen ingick i Nigeria.


Reuters