Fredsbevarande styrka kan inte leva upp till mandat”

Tusentals personer deltog den 16 december i en fredlig nationell marsch i Demokratiska republiken Kongos (DRK) huvudstad Kinshasa för att fördöma våld mot kvinnor och andra former av brott mot mänskliga rättigheter.

Demonstrationen arrangerades av departementet för genus, familje- och barnfrågor, rapporterar nyhetssidan allAfrica.com. Den var en del av aktioner som genomförs efter att en rapport, ”Jag förkastar”, lämnats till regeringen i DRK och det internationella samfundet.

Syftet med denna senaste aktion var att belysa den svåra situation kongolesiska kvinnor och flickor befinner sig i som en konsekvens av det utspridda användandet av våldtäkt som krigföring.

Denna protest genomfördes allt medan konflikten mellan den kongolesiska regeringen och National Congress for the Defence of the People (CNDP) fortsätter.

Den 17 000 personer starka fredsbevarande styrka (MONUC) som befinner sig i DRK räcker inte till, säger FN. Detta trots att MONUC-styrkan är den största som någonsin sänts ut av FN. Alan Doss, högste FN-ansvarige för Kongo, säger att soldaterna har överväldigats av situationen och att antalet brott mot mänskliga rättigheter, både från regeringsstyrkor och rebellgrupper, har ökat, uppger nyhetsbyrån AFP.

Hopp om att MONUC skulle utökas har minskat efter att europeiska nationer sagt att de inte har någon avsikt att sända trupper till DRK. Alan Doss säger att MONUC inte längre kan leva upp till dess uppdrag:
- Vi kom till landet som en del av en fredsbevarande verksamhet och jag tror, i och med händelserna i slutet av augusti och i slutet av oktober, att vår närvaro inte lmotsvarar vad som krävs i situationen.

Alan Doss uppmanar båda parterna i konflikten att upphöra med övergrepp mot civila. Han vänder sig speciellt till CNDP:s ledare Laurent Nkunda vars grupp kontroller stora delar av den östra provinsen Norra Kivu, som plågats av intensiva strider:
- CNDP befinner sig i detta område och det är upp till dem att skydda civila och förhindra att övergrepp begås.

MONUC har kritiserats för sin oförmåga att sätta stopp för striderna och skydda civila i Norra Kivu, där omkring 6 200 av styrkan är stationerad.

Den fredsbevarande styrkan har de senaste veckorna anklagat CNDP för att ha dödat minst 13 civila och tvångsrekryterat 200 unga män att slåss för dem. De anklagas även för utpressning vid vägspärrar och för att ha tvingat personer att laga vägar.

En talesperson för CNDP hävdar att det är regeringsstyrkorna och deras allierade som är skyldiga till detta.

FN:s utvecklingsprogram, UNDP, släppte nyligen en rapport som hävdar att 75 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen – mindre än en dollar per dag.

Mer än hälften av befolkningen har inte tillgång till dricksvatten eller sjukvård medan tre av tio barn är undernärda.

Det är 40 procents risk att en kongolesisk person dör innan 40 år.

Läs mer: Amnesty kräver skärpt vapenembargo (15 december)


AFP