Kvinnoorganisationer kräver fred - nya fredssamtal i Nairobi

Fredsförhandlingar mellan rebellerna och regeringen i Demokratiska republiken Kongo återupptas i Nairobi. Kongolesiska kvinnor fortsätter att kräva en fredlig lösning, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Kvinnoorganisationerna uppmanar gång på gång de stridande parterna att nå en överenskommelse.
- Vi vill se en lösning. Vi vill inte se att de fortsätter skjuta upp förhandlingar eller avbryter fredssamtal medan oskyldiga människor får lida, säger Hortense Maliro, taleskvinna för den kongolesiska kvinnoorganisationen Sauti ya Mwanamke Mkongomani, till IPS.

Hon förklarar att kvinnorna är de som lider mest under kriget:
- Vi våldtas, våra män dödas och vi blir änkor som ensamma får ta hand om våra barn.
Hennes organisation har kartlagt över 3 750 våldtäkter i norra Kivu-provinsen sedan striderna utbröt på nytt i augusti förra året.

Vid tidigare medlingstillfällen lyckades inte parterna enas. Nu hoppas medlarna att fredsförhandlingarna ska ha en lugnande effekt på den östra delen av landet som präglats av oroligheter.
- Nu finns möjlighet att nå en överenskommelse, säger Olusegun Obasanjo, Nigerias tidigare president och huvudmedlare för de FN-stödda fredssamtalen.
Obasanjo anlände till Kenyas huvudstad Nairobi den 9 januari efter överläggningar med CNDP-rebellerna, regeringen i Kinshasa och andra representanter.

Men möjligheten att nå ett fredsavtal försvåras av interna konflikter inom rebellrörelsen CNDP, Nationalkongressen för folkets försvar. Dess nuvarande ledare, Laurent Nkunda, uppges ha blivit utesluten, något som Nkunda själv avfärdar.

Strider mellan CNDP-styrkor och regeringstrupper återupptogs i augusti förra året när rebellerna hotade inta provinsen Nord-Kivus huvudstad Goma. Mer än en kvarts miljon människor är sedan dess på flykt och hundratals har dödats i offensiven, enligt FN-statistik.

Internationella biståndsorganisationer har tvingats att avbryta sitt hjälparbete på grund av striderna, vilket har lett till en humanitär katastrof, enligt organisationen Action Aid i Afrika .

Joyce Mulama
IPS/Nairobi

Läs mer:
Amnesty om vapentillgången i krisens Kongo (15 december)


IPS