Kina varnar länder för att ta emot Guantánamofångar

Peking upprepar sin begäran att de 17 uiguriska män som har suttit fängslade på Guantánamo ska återsändas till Kina. De ingår i den grupp fångar som de amerikanska myndigheterna inte längre har några misstankar mot. Männen har ännu inte frisläppts eftersom de befaras utsättas för tortyr i hemlandet och inget annat land har gett dem asyl.

  • Vi motsätter oss starkt att något land tar emot dessa personer, säger utrikesdepartementets talesperson Jiang Fu enligt Reuters.
    Kinas myndigheter är angelägna om att ställa de uiguriska männen inför rätta, som en del i deras obevekliga satsning på att motverka vad de kallar våldsam separatism. Många av uigurerna, som är kinesiska muslimer från Xinjiangregionen, vill ha utökad autonomi och självständighet.

Oron över att männen kommer utsättas för tortyr om de sänds tillbaka är överdriven enligt Kinas myndigheter. Men den amerikanska regeringen är inte villiga att släppa uigurerna trots försäkringar och Kina försöker istället att tolka internationella lagar till sin fördel.
- Vi hoppas att hanteringen kommer ske på ett lämpligt sätt och i enlighet med internationell rätt, säger Jiang Fu enligt Associated Press.

Europeiska diplomater har även beskrivit för Associated Press hur kinesiska myndighetspersoner har besökt olika regeringar för att varna dem för att ta emot uigurerna. Samtidigt uppmanar de stora partierna i EU-parlamentet att de europeiska medlemsländerna ska ta emot frigivna fångar från Guantánamo. Jiang Fu utvecklar inte hur Kina kommer att agera om något annat land beslutar sig för att ta emot männen.

Hanna MI Jakobson

6 februari 2009

Läs mer:

Skicka tillbaka uigurerna från Guantánamo - ”Vi ska inte tortera dem” (Amnesty Press 10 oktober 2008)

Hanna MI Jakobson
Amnesty Press