Inga uppgifter om försvunna CIA-fångar

Över trettio personer som tidigare hållits fångna av CIA, den amerikanska underrättelsetjänsten, uppges vara försvunna - och internationella människorättsorganisationer har inte lyckats få fram några uppgifter om dem, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Ett nätverk av grävande journalister, Pro Publica, meddelar att före detta regeringstjänstemän avslöjat att CIA förflyttade fångar till fängelser i Pakistan, Egypten och Jordanien under sommaren 2006 - innan uppgifterna om CIA-fängelserna blev allmänt kända.

  • Om dessa män går under i underjordiska fängelsehålor någonstans i Egypten kan inte Obamaadministrationen låtsas som om CIA-fängelserna är ett avslutat kapitel, säger Joanne Mariner, chef för avdelningen för frågor om terrorism på människorättsorganisationen Human Rights Watch.
    Hon säger att regeringen måste meddela vad som hänt de som hållits fängslade av CIA.

I september 2006 offentliggjordes för första gången uppgifterna om de hemliga CIA-fängelserna och president George W. Bush uppgav att fångar förflyttats från dessa till fånglägret i Guantánamo. Enligt honom fick även många återvända till sina hemländer för åtal eller fängelse.

I september 2007 uppgav CIA-chefen Michael V. Hayden att färre än 100 personer satt i CIA-fängelser. Men fångarnas identitet avslöjades aldrig och inte heller var de befann sig - uppgifter som Internationella Röda Korset efterlyste för att kunna identifiera dem. Den amerikanska regeringen har inte heller uppgett vad de stod anklagade för.
Vissa av fångarna har blivit frisläppta, men det finns fortfarande många fall där det är oklart vad som hänt.

  • Obamaadministrationen får inte lämna frågor obesvarade om vad som hänt de som hållits fångna i CIA-fängelserna, säger Gitanjali Gutierrez, advokat på organisationen Centre for Constitutional Rights, CCR, och företrädare för Guantánamofången Majid Khan.
    Röda Korset har uppgifter på 14 fångar som förflyttats från hemliga förvar till fånglägret i Guantánamo. I juni 2007 presenterade människorättsgrupper en lista med namn på fler än trettio personer som hållits fängslade och vars öde är okänt.

Vissa kan ha förflyttats till det militära fånglägret i Bagram nära Kabul i Afghanistan – det som kommit att kallas ”det andra Gitmo”. Liksom Guantánamo är Bagram ett fångläger som sattes upp utomlands i samband med ”kriget mot terrorismen” och utom räckhåll för amerikanska domstolar.

**William Fisher_
IPS/New York

Läs mer:

Obama behåller kritiserat fångläger i Bagram _**(Amnesty Press 28 februari 2009)

EU undersöker: Var finns CIA:s hemliga fängelser? (Amnesty Press 3 november 2005)

Amnesty om Obamas första 100 dagar


IPS