Utländska mineralföretag förstärker konflikten i Kongo

En ny rapport från organisationen Global Witness avslöjar utländska företags sammankopplingar till våldet i Demokratiska republiken Kongo. Genom att inte kontrollera var deras råvaror kommer ifrån underblåser mineralföretagen konflikten i landet. Rapporten visar att företagen köper mineralerna, som används bland annat i vanliga elektroniska produkter, från handlare som finansierar rebeller och regeringstrupper.

Global Witness kontaktade 200 företag och konstaterade att de flesta inte hade några kontroller för att hindra ”konfliktmineraler” att komma in i deras leveranskedja. Organisationen menar att regeringar undergräver sitt eget utvecklingsbistånd och diplomatiska ansträngningar att få ett slut på konflikten genom att misslyckas med att göra tillslag mot företag inom sina gränser.
Global Witness riktar stark kritik mot både regeringar och företag i Europa och Asien. De hänvisar till en FN-resolution som uttrycker att den som stödjer väpnade grupper i Kongo genom illegal handel med naturtillgångar bör utsättas för sanktioner som omfattar reserestriktioner och att tillgångar spärras.

Rapporten, betitlad ”Faced with a gun, what can you do?”, fokuserar på den oroliga regionen i östra Kongo där rebeller och regeringstrupper kontrollerar stora delar av handeln av mineralerna coltan, kassiterit och guld. De använder industrin för att finansiera den blodiga konflikten där civilbefolkningen förtrycks och utnyttjas för att utvinna mineralerna. Utöver massmorden och våldtäkterna har hundratusentals människor bara de senaste månaderna drivits på flykt från sina hem i provinserna Norra och Södra Kivu.

Kongo är ett av världens rikaste länder vad gäller naturtillgångar. Väpnade parter håller konflikten i landet vid liv genom att utnyttja dessa tillgångar som innefattar alltifrån gummi och trä till diamanter, olja och andra mineraler. Västra delen av landet kontrolleras av regeringen och där är läget stabilt. I den östra delen, där de flesta rikedomar finns, fortsätter dock konflikten mellan den kongolesiska armén, olika rebellgrupper och väpnade grupper från grannländerna Uganda och Rwanda. Dessutom finns tusentals soldater från FN-styrkan Monuc i området.

Läs mer:

400 000 har tvingats på flykt sedan nyår - krisen i Kivu skärps (Amnesty Press 2009-07-19)


Global Witness