Striderna fortsätter i södra Sudan

Minst 30 personer dödades och fler än 15 kvinnor och barn blev bortförda i de senaste striderna mellan folkgrupper i södra Sudan. Striderna i Tonj i delstaten Warab pågick i fyra dagar innan de upphörde i tisdags morse sade Paul Dhel Gum, tjänsteman på regeringens människorättsorganisation South Sudan Relief and Rehabilitation Commission, till AFP.

Det var på grund av oenighet kring rätten till boskap och betesmark som striderna mellan folkgrupperna Luach och Awan utbröt. Enligt uppgift skickades en enhet från den södra sudanesiska armén, SPLA, till området i ett försök att få striderna att upphöra och på onsdagen väntades FN skicka en grupp för att utvärdera de utsatta områdena.

Långt över 1 200 människor har dödats och flera tusen till har blivit tvångsförflyttade på grund av striderna i södra Sudan de senaste månaderna. FN varnar att graden av våldsamma dödsfall överstiger dem i Darfur. Spänningar mellan de tungt beväpnade folkgrupperna i södra Sudan har trappats upp och nyligen dödades 185 personer ur folkgruppen Lou Nuer i delstaten Jonglei. Det var personer ur folkgruppen Murle som utförde de blodiga angreppet.

Efter angreppet i Jonglei har människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, uppmanat regeringen i södra Sudan att förstärka antalet polis- och säkerhetsstyrkor i instabila områden i delstaten.
- Regeringen i södra Sudan och FN måste intensifiera sina ansträngningar att skydda civilbefolkningen, sade Georgette Gagnon, chef för HRW:s Afrikaavdelning, till Sudan Tribune.

Det är efter åren av inbördeskrig som civilbefolkningen är tungt beväpnad. Omkring två miljoner människor dödades i striderna mellan kristna afrikaner i södra Sudan och den arab-dominerade muslimska regimen i huvudstaden Khartoum i norr. Striderna pågick i två decennier men 2005 slöts dock ett fredsavtal. Nästa år är det presidentval i Sudan och sedan ska en folkomröstning hållas 2011 i södra Sudan om regionen ska bli självständigt.

Läs mer:

185 döda efter massaker (Amnesty Press 4 augusti)

FN: Strider i södra Sudan drabbar kvinnor och barn (Amnesty Press 11 juli)


AFP