Växande missnöje i Burma två år efter protesterna

**I dagarna har det gått två år sedan de stora demonstrationerna i Burma när buddistiska munkar och andra aktivister vågade trotsa militärdiktaturen och protestera öppet på gatorna i huvudstaden Rangoon. Protesterna slogs ned, men i tystnaden fortsätter missnöjet att gro, rapporterar nyhetsbyrån IPS._

Burmas militär slog till efter bara ett par dagars protester i september 2007. Tusentals munkar och andra som varit med i protesterna fängslades och hundratals torterades i fängelserna, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Klostren hålls fortfarande under sträng uppsikt för att protesterna inte ska kunna ta ny fart.

  • Efter att jag fängslades blev jag ständigt förödmjukad. De klädde av mig alla kläder och försökte bryta ned mig genom att medvetet få mig att bryta mot regler i vår munkorden, säger en av munkarna som ledde protesterna för två år sedan, och som inte vill uppge sitt namn.
    Han säger att munkarna fortfarande är upprörda över hur regeringen slog ned protesterna och hävdar att en del ser väpnad kamp som det enda sättet att protestera mot regimen.

Trots att det är relativt lugnt i Rangoon för tillfället finns det ett växande missnöje som kan leda till nya protester.
- Även om vi inte kan säga något offentligt, så minns vi hur militären behandlade munkarna för två år sedan. Munkarna har ett högt anseende i vårt samhälle, vi kan inte glömma hur militären visade ett sådant totalt förakt, säger Aye Win, pensionerad lärare i Rangoon.

Munkarnas protester och militärens våldsamma framfart mot demonstranterna är fortfarande starkt närvarande i människors medvetande.

  • Vi var oroliga för munkarna när de begav sig ut på gatorna, men vi trodde aldrig att generalerna skulle attackera dem så våldsamt, säger Min Thu, taxichaufför i Rangoon.

Enligt exilrörelsen Assistansförbundet för politiska fångar i Burma, förkortat AAPPB, är minst 237 munkar fortfarande fängslade. Nu, två år efter protesterna, ökar trakasserierna och hoten. Ytterligare 20 munkar har fängslats bara i september i år, enligt AAPPB.

Militärjuntan har styrt landet sedan 1962 och under de senaste 20 åren har förtrycket fördömts av omvärlden. EU och USA har sanktioner mot landet och FN har antagit flera resolutioner med krav på demokratiska reformer.

**Larry Jagan_
IPS/Bangkok

Amnesty om Burma två år efter saffransrevolutionen


IPS