Sudanesisk rebelledare anklagad för brott hörd hos ICC

Den sudanesiske rebelledaren Bahr Idriss Abu Garda hördes igår av den internationella brottmålsdomstolen (ICC). Han är anklagad för att ha beordrat dödandet av tolv medlemmar ur den Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor i Darfur i västra Sudan.

Detta är första gången en sudanesisk rebelledare hörs av ICC. Två andra står också anklagade för sin delaktighet i morden, men deras identitet har än så länge inte avslöjats. Tolv personer dog och åtta skadades allvarligt i attackerna mot förläggningen i Haskanita i september 2007.

  • De mördade fredsbevarande personer. De dödades varken av misstag eller i någon korseld. De flesta av dem sköts från nära håll. De avrättades, sade vice åklagaren Fatou Bensouda enligt Reuters.

Enligt Fatou Bensouda mördades de tolv delvis också för den materiella utrustning de hade tillgång till och som sedan stals. Men försvarsadvokaten Karim Khan säger att bevisen är otillförlitliga och att Bahr Idriss Abu Garda varken beordrat, uppmuntrat eller deltagit i attackerna, rapporterar Reuters.

Bahr Idriss Abu Garda, som inställde sig frivilligt hos ICC, säger att han är oskyldig och att han kommit till Haag för att han tror på rättsäkerheten, rapporterar AFP. Han är ledare för United Resistance Front, en mindre rebellgrupp som 2007 bröt sig ur JEM (rörelsen för rättvisa och jämlikhet), som 2003 inledde ett uppror i Darfur

Utfrågningarna kommer att pågå till den 29 oktober. Sedan har domstolen 60 dagar på sig att bestämma sig om det finns tillräckligt med bevis för att pröva fallet i en rättegång hos ICC.

Enligt FN har 300 000 personer dött sedan 2003 som en konsekvens av konflikten i Darfur.

Läs mer om Sudan i Amnesty Press:
Rebeller anföll - 10 fredssoldater dödade (1 oktober 2007)


Reuters