Före detta diktator inför rätta

Rättegången mot den före detta argentinske diktatorn, Reynaldo Bignone, inleddes igår i en förort till Buenos Aires. Han står anklagad för att ha legat bakom kidnappningar, tortyr och 56 påtvingade försvinnanden mellan 1976 till 1978.

Hundratals personer hade samlats i idrottsarenan där rättegången hade förlagts då den lokala domstolsbyggnaden ansetts för liten. Familjemedlemmar till de försvunna som tagit sig till rättegången hade med sig foton på sina anhöriga, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Övergreppen ska ha skett i koncentrationslägret Campo de Mayo där cirka 5 500 personer ska ha hållits fängslade under militärdiktaturen.

Tillsammans med den före detta diktatorn står också sex generaler och en polisofficer anklagade för samma brott. Samtliga har tidigare förnekat brott men förväntas göra ett uttalande i slutet på veckan. Fler än 130 vittnen kommer att höras och rättegången förväntas pågå fram till februari.

Enligt El País kommer den 81-årige Reynaldo Bignone också att kallas till två andra rättegångar anklagad för att ha legat bakom försvinnanden och tortyr som drabbade läkare och sköterskor som tog hand om personer som misstänktes vara medlemmar i gerillan. Dessutom anklagas Reynaldo Bignone för att ha legat bakom barnarov.

Reynaldo Bignone, som var Argentinas president mellan 1982-1983, förstörde under sin tid som president arkiv med information om fängslanden, tortyr och mord som begicks av militärregimen mellan 1976 till 1983, uppger El País. Under sin tid som president införde han en amnesti som skyddade militären från att kunna åtalas för brott mot mänskliga rättigheter. Reynaldo Bignones regering var den första som gick ut och sade att de försvunna var döda.

Enligt en regeringsrapport dog och försvann 11 000 personer under militärdiktaturen som varade mellan 1976 till 1983. Människorättsgrupper hävdar att 30 000 personer mördades eller försvann under samma tid.

Sedan Argentinas högsta domstol i 2005 förklarat amnestilagarna ogiltiga har flera personer dömts och fängslats. I augusti dömdes militärkommendanten Santiago Omar Riveros, den före detta säkerhetschefen, Fernando Verplaetsen och general Jorge Garcia, till livstid respektive 25 och 18 års fängelse i den första ”Campo de Mayo”- rättegången. Samtliga tre sitter också den här gången på de anklagades bänk tillsammans med den före detta diktatorn Reynaldo Bignone.

Reynaldo Bignone var den sista av diktaturens presidenter innan han 1983 lämnade över makten till den folkvalde Raúl Alfonsín.

Läs Mer: General during Argentina's military dictatorship sentenced to life in prison _**(Amnesty pressnotis från den 14 augusti 2009).


Associated Press