Frilansreporter dömd till 20 års fängelse

I Burma fortsätter den styrande militärjuntan att döma oppositionella till långa fängelsestraff. Nyhetsbyrån AFP uppger att Hla Hla Win, 25, har dömts till 20 års fängelse för att ha brutit mot landets ”Electronics Act”. Hon arbetar som frilansreporter och enligt Reportrar utan gränser och Burma Media Association greps hon i september förra året när hon besökte ett buddhistiskt kloster i Pakokku i norra delen av landet.
En man som ledsagade henne till klostret ska ha dömts till 26 års fängelse.

Reportrar utan gränser och Burma Media Association uttryckte i ett uttalande på onsdagen ilska över domen, som ska ha avkunnats i Pakokku den 31 december. Redan i oktober ska hon ha dömts till sju års fängelse för att brott mot Burmas lagar om export och import. Hla Hla Win ska ha åkt på en motorcykel som illegalt hade importerats till Burma.
Någon bekräftelse på domarna i Pakokku gick inte att få från myndigheterna i Burma, rapporterar AFP.

Hla Hla Win arbetade för Democratic Voice of Burma, DVB, som sänder till Burma från Norge. Enligt Reportrar utan gränser uppger att minst 13 journalister och bloggare för närvarande sitter fängslade i Burma:
- Det mycket riskfyllda arbete som görs av Burmas videoreportrar är av avgörande betydelse för att sprida oberoende information som är fri från propaganda både inne i landet och utomlands.
Dokumentärfilmen ”Burma VJ” visade omvärlden det viktiga arbete som görs av videoreportrarna.

Den 4 januari hölls en ceremoni för att fira Burmas självständighetsdag. Militärjuntans ledare Than Shwe sade då att val ska hållas senare i år. Han varnade dock i sitt tal medborgarna att de ”måste göra korrekta val” vid valurnorna.

Militären har styrt Burma sedan 1962. Efter stora demokratimanifestationer 1988 hölls val 1990. Nationella demokratiförbundet, NLD, vann under ledning av Aung San Suu Kyi valet men militärregimen vägrade överlämna makten. Under de senaste två årtiondena har Aung San Suu Kyi under 14 år befunnit sig i husarrest eller fängsligt förvar.

Efter de munkledda protesterna hösten 2007 beräknas omkring 2 000 oppositionella ha dömts till fängelsestraff.

Läs mer:

Reportrar utan gränser om domen mot Hla Hla Win

Amnesty Press

Dissident avled i fängelse (29 december 2009)


I verkligheten bryr sig inte generalerna (27 november 2009 )


”Lämna oss inte med bara ord och retorik” (24 september 2009)

Växande missnöje i Burma två år efter protesterna (28 september 2009)

Tre journalister frigavs efter amnesti (18 september 2009)


Burma’s Forgotten Prisoners (Human Rights Watch 16 september)

Pressnotiser från svenska Amnesty:

Burmesisk människorättsaktivist gripen (15 september)

En skamlig dom (11 augusti)


AFP