Regimen förbereder val – genom att tysta kritiker

Militärjuntan i Burma förbereder sig på att anordna val i landet under året. I förberedelserna ingår bland annat en skärpt tillämpning av den lag som reglerar användningen av internet. De senaste veckorna har lagen använts för att döma två personer till vardera 20 års fängelse, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Den 7 januari dömdes en tidigare officer till 20 års fängelse i enlighet med lagen. Mannen dömdes för att ha spridit bilder som ansågs olämpliga till en nyhetssajt som drivs av burmesiska journalister i exil.

Bara en vecka tidigare dömdes även den unga läraren Hla Hla Win till 20 års fängelse med hänvisning till samma lag. Hennes brott var att ha ingått i det nätverk av journalister som i hemlighet arbetar för den Oslo-baserade nyhetsorganisationen Democratic Voice of Burma, DVB.

Burmas lagar förbjuder medborgarna att via internet förmedla texter, foton eller filmer med ett regimkritiskt innehåll, till utlandet.

  • Hla Hla Win har samarbetat med oss i några år. Hon var väl medveten om vilken fara det innebär att riskera att åka fast med ett videoklipp eller att bli upptäckt på gatan med en videokamera, säger Toe Zaw Latt, som är DVB:s nyhetschef i Thailand.

Toe Zaw Latt säger att den dömda kvinnans drivkraft var att få ut information till omvärlden om situationen i hemlandet. Enligt honom är det inte pengarna som lockar de underjordiska burmesiska reportrarna:
-De vill förmedla nyheter och är beredda att ta stora risker för att göra just det.

DVB samarbetar med fler än ett hundra frilansjournalister i Burma som med hjälp av videokameror dokumenterar det förtryck som pågår i landet. Det var tack vare dessa reportrar som omvärlden fick kännedom om de brutala metoder som juntan använde när man slog ner de regimkritiska protesterna i september 2007.

Efter tillslaget fylldes landets ökända fängelser och arbetsläger av samvetsfångar. En del av aktivisterna har fått extremt långa fängelsestraff, däribland demokratiaktivisten Min Ko Naing som dömts till hela 65 års fängelse.

För närvarande finns det över 2 200 politiska fångar i landet, vilket är nästan en fördubbling jämfört med antalet innan massdemonstrationerna inleddes 2007. Bland dessa fångar ingår 14 journalister och bloggare. Enligt organisationen AAPP, som från sin bas i Thailand arbetar för att hjälpa politiska fångar i Burma, har flera reportrar fängslats på senare tid med hänvisning till den lag som används för att strypa informationsspridningen på internet.

-Fängelsestraffen är dessutom längre jämfört med den lag som tidigare användes mot reportrar, där maxstraffet låg på sju års fängelse, säger Bo Kyi vid AAPP.

Även många andra samvetsfångar har på senare tid dömts till fängelse i enlighet med den så kallade elektroniklagen.

Dit hör exempelvis en av landets mest kända komiker, Zarganar, som under hösten 2008 straffades med 45 års fängelse. Zarganar anklagades för att i utländska medier ha kritiserat hur regimen hanterade den enorma humanitära katastrof som drabbade landet i maj 2008, efter cyklonen Nargis härjningar. Över 150 000 människor dödades i katastrofen.

Elektroniklagen består av en mängd repressiva lagar som syftar till att kväva yttrandefriheten i landet. Den del som behandlar internet infördes år 2000 och innebär ett förbud mot att via nätet lägga ut någon form av information som av juntan kan anses utgöra ett hot mot landets säkerhet.

Ägarna till internetkaféer i den forna huvudstaden Rangoon tvingas övervaka sina kunder mycket noggrant. Besökarnas namn ska registreras, liksom hur länge de använder internet och vilka sidor de besöker. Många stora hemsidor är blockerade, däribland YouTube samt epostleverantörer som Gmail, Yahoo och Hotmail.

Burmeser i exil menar att den hårda censuren mot internet ingår i regimens förberedelser inför det val som juntan utlovat att anordna under året.

-Domen mot Hla Hla Win utgör bara en del i regimens arbete för att i än högre grad kunna kontrollera medierna inför valet, säger Aung Zaw, redaktör för The Irrawaddy, ett magasin som ges ut av burmesiska journalister som lever i exil i Thailand.

**Marwaan Macan-Markar_
IPS/Bangkok

Läs mer:
Amnesty Press

Frilansreporter dömd till 20 års fängelse (7 januari 2010)

Dissident avled i fängelse (29 december 2009)

I verkligheten bryr sig inte generalerna (27 november 2009 )

”Lämna oss inte med bara ord och retorik” (24 september 2009)

Växande missnöje i Burma två år efter protesterna (28 september 2009)

Tre journalister frigavs efter amnesti (18 september 2009)

Burma’s Forgotten Prisoners (Human Rights Watch 16 september)

Pressnotiser från svenska Amnesty:

Burmesisk människorättsaktivist gripen (15 september)

En skamlig dom (11 augusti)


IPS