Torterare ansvarig för hundratals dödsfall gripen

Carlos Galian, anklagad för 600 fall av mord och tortyr som skedde under militärdiktaturen i Argentina mellan 1976-1983 har gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Carlos Galian, som också är känd under namnet Pedro Bolita, anklagas för kränkningar av mänskliga rättigheter som skedde då han arbetade på Marinens tekniska högskola, ESMA, under militärdiktaturen i Argentina 1976-1983. Kränkningarna berör minst 600 fall av tortyr och mord, uppger nyhetsbyrån AFP.

Galian har bland annat kopplats till de ”dödsflyg” som dumpade oppositionella i Rio de la Plata eller Atlanten då de fortfarande var vid liv, enligt AFP.

Cirka 5 000 regimkritiker skickades till ESMA under diktaturen och endast cirka 100 personer tros ha överlevt. Många av de personer som blev bortförda anklagades av regeringen för att ha vänstersympatier eller vara regeringskritiker. Dessa personer skickades till tortyrcenter och deras kroppar dumpades sedan i massgravar. Människorättsorganisationer hävdar att cirka 30 000 personer försvann efter att de arresterats av militärregeringen.

År 2005 ogiltigförklarade Argentinas högsta domstol de amnestilagar som tidigare skyddade personer inblandade i militärdiktaturen. Efter domstolens beslut har flera tidigare högt uppsatta personer gripits och dömts till fängelse. I början av november 2009 inleddes en rättegång mot den siste diktatorn Reynaldo Bignone, som anklagades för ansvar i kidnappningar, tortyr och påtvingade försvinnanden under diktaturen. Sedan amnestilagarna upphävdes har också militärkommendant Santiago Omar Riveros, den före detta säkerhetschefen Fernando Verplaetsen, samt general Jorge Garcia, dömt till livstid respektive 25 och 18 års fängelse. De tre männen stod även inför rätta i samband med rättegången mot Bignone.

I slutet av 2009 hade 204 åtal väckts för kränkningar av mänskliga rättigheter som ägde rum under militärdiktaturen i Argentina. Av 526 svaranden satt i november samma år 382 personer fängslade. Det visar en studie från Centret för Rättsliga och Sociala studier, CELS, rapporterar den argentinska nätkällan momento24.

Läs mer:

Före detta diktator inför rätta (Amnesty Press 3 november 2009)

På besök i helvetets korridorer (Amnesty Press 27 december 2007)


AFP