Homosexuella soldater och massakern i Srebrenica - amerikansk general tar tillbaka

Den pensionerade amerikanske generalen John Sheehan tar nu tillbaka sina påståenden om att homosexuella FN-soldater från Nederländerna var en bidragande orsak till massakern i Srebrenica i juli 1995 då upp till 8 000 muslimska män mördades, rapporterar BBC. John Sheehan backade från sina tidigare påståenden då hans källa, en nederländsk general, uppges ha förnekat att han diskuterat frågan.

Hittills har en policy kallad ”Don´t ask, Don´t tell” gällt, där den som öppet redovisar en annan sexuell läggning än heterosexuell i USA:s armé, riskerat att avskedas. I USA pågår nu diskussioner om att denna policy ska ändras och president Barack Obama vill att öppet homo- och bisexuella personer ska tillåtas i armén. I senaten har utfrågningar pågått om denna fråga i försvarskommittén.

När John Sheehan den 18 mars inför kommittén fick frågor om massakern i Srebrenica konstaterade han att den FN-styrka från Nederländerna som skulle skydda enklaven i östra Bosnien misslyckades med sitt uppdrag.
- Bataljonen var underbemannad med svagt befäl och när serberna kom in till staden sattes FN-soldaterna fast i telefonstolpar med handklovar varefter muslimerna tvingades iväg för att avrättas.

I den belägrade staden Srebrenica fanns vid denna tid tiotusentals invånare där många var flyktingar från landsbygden runt staden. Den bosniska armén hade 1993 överlämnat sina tyngre vapen till FN i utbyte mot att FN:s säkerhetsråd proklamerade staden som ett skyddat område. I början av juli 1995 ökade attackerna från VRS, den bosniska armén. Krisen skärptes när en nederländsk FN-soldat dödades av den bosniska armén. Den 11 juli ryckte VRS fram mot staden och FN-styrkan begärde flygunderstöd från Nato. Frågan om hur FN misslyckades med att sedan förhindra det bosnienserbiska intåget till stan har utretts av FN och är en av anledningarna till diskussioner om ”Responsibility to Protect” i framtiden.

I Nederländerna har misslyckandet i Srebrenica blivit något av ett nationellt trauma och 2002 avgick regeringen och direktsända TV-förhör hölls med nederländska FN-soldater, politiker, militära befälhavare och ett antal utländska vittnen.

När bosnienserberna hade intagit staden sattes kvinnor och barn på bussar som kördes till staden Tuzla, som kontrollerades av den bosniska regeringsarmén, medan männen som inte hade hunnit fly ut i skogarna hölls i fångenskap. Kort därefter inleddes massavrättningarna. Anhöriga till de mördade har fortsatt att protestera och har försökt stämma den nederländska staten.

När John Sheehan vittnade i kongressutfrågningen sade han att de europeiska väpnade styrkorna efter det kalla krigets slut genomgått en ”socialiseringsprocess” och att de inte längre hade förmåga att gå ut i strid. Denna process inkluderade också ”öppen homosexualitet” enligt John Sheehan.
När Carl Levin, ordförande i senatens arméutskott, frågade Sheehan om nederländska ledare skulle ha sagt att homosexuella soldater var en del av orsaken till att Srebrenica inte kunde skyddas svarade han:
- Ja, det gjorde de. De sade att det var en del av problemet.

Uttalandet från John Sheehan ledde till ett ramaskri i Nederländerna.
”Totalt nonsens”, skrev nederländska försvarsdepartementet i ett uttalande och tillade att homosexuella soldater från Nederländerna rutinmässigt samverkar med militär från USA i Afghanistan.
- Löjeväckande, sade Wim van den Burg, ordförande i nederländska soldatfacket.
- Jag tar helt avstånd, sade Renee Jones-Bos, Nederländernas ambassadör i USA.

Pink Army, den nederländska organisationen för hbt-personer i den nederländska armén, förberedde enligt QX ett förtalsåtal mot John Sheehan.
- Sheehans kommentarer tar äran av och förminskar de offer som modiga homosexuella män och kvinnor gjort under sin militärtjänst i Nederländerna, sade Peter Schouten, grundare av Pink Army enligt QX.
.
På tisdagen meddelades att John Sheehan nu tagit tillbaka sitt påstående och bett den nederländske generalen Breemen om ursäkt för att han feltolkat Breemens synpunkter för 15 år sedan. BBC rapporterar att en talesperson för Nederländernas försvarsminister välkomnade ursäkten och sade att fallet nu är avslutat.


BBC