Landets siste diktator dömd till 25 års fängelse

Reynaldo Bignone, Argentinas siste diktator, dömdes på tisdagen till 25 års fängelse för att ha beordrat tortyr och olagliga gripanden under sin tid som befälhavare på militärbasen Campo de Mayo. Flera andra personer inblandade i brott som begicks under diktaturen mellan 1976 och 1983 har också åtalats och dömts under denna fem månader långa rättegång, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

82-åriga Reynaldo Bignone var diktator i Argentina mellan 1982 och 1983. På tisdagen fann en argentinsk domstol honom skyldig till kidnappningar, tortyr och 56 påtvingade försvinnanden. Brotten ägde rum under Reynaldo Bignones tid som befälhavare på militärbasen Campo de Mayo mellan 1976 och 1978. Fem andra före detta militärer fälldes och dömdes alla till långa fängelsestraff som varierade mellan 17 och 25 år. Även en före detta polis stod åtalad men friades.

Reynaldo Bignone har fram till nu befunnit sig i husarrest, men domstolen dömde samtliga sex dömda till att tillbringa sina straff i fängelse. Reynaldo Bignones advokater kommer sannolikt att överklaga beslutet att straffet måste avtjänas i fängelse med hänvisning till hälsoskäl, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Under tidigare domstolsförhandlingar har Reynaldo Bignone nekat inblandning i de brott han anklagats för och han har även ifrågasatt domstolens legitimitet. Trots att Reynaldo Bignones regering var den första att meddela att de försvunna personerna var döda, uppger AP att han uttryckt att det inte finns bevis för att fler än 8 000 personer försvann under diktaturen.

  • I fredstider betyder en försvunnen person en sak och i krig betyder det något annat, sade Reynaldo Bignone, enligt AP.

Rättegången, som påbörjades i november förra året, hölls i en idrottshall. Detta eftersom den lokala domstolsbyggnaden var för liten för att rymma alla de anhöriga till offer som närvarat vid rättegångarna. De familjer som samlats för att ta del av domstolens beslut höll upp bilder på sina anhöriga och applåderade den fällande domen, uppger nyhetsbyrån AFP.

  • Rättvisan kom sent, men den kom! sade Estela Barnes de Carlotto, ledare för gruppen Abuelas de Plaza de Mayo som har arbetat under lång tid för att få svar på vart deras anhöriga har tagit vägen, rapporterar AFP.

Reynaldo Bignone var befälhavare vid militärbasen Campo de Mayo, ett av diktaturens största avrättnings- och tortyrcenter, mellan 1976-1978. Enligt människorättsgrupper fördes 4 000 regimkritiker till basen och endast 50 personer kom därifrån i livet, uppger AP. Militärbasen hade också en hemlig förlossningsavdelning där intagna kvinnor födde barn som sedan fördes bort och adopterades av militärfamiljer. I dag sitter många av militärjuntans ledare i husarrest anklagade för att ha kidnappat barn från de mödrar som satt frihetsberövade.

Reynaldo Bignone kom till makten 1982, precis efter kriget mellan Argentina och England över Falklandsöarna. Under sin tid som diktator inrättade han amnestilagar för personer som begått kränkningar av mänskliga rättigheter under diktaturen samt beordrade att dokument relaterade till tortyr och försvinnanden av politiska motståndare skulle förstöras. 1983 gick Reynaldo Bignone med på att lämna över makten till den folkvalda presidenten Raúl Alfonsín. År 2005 avskaffade landets Högsta domstol och kongress dessa lagar efter påtryckningar från den dåvarande presidenten Nestor Kirchner. Den i dag sittande presidenten Cristina Fernández de Kirchner har också hon arbetat hårt för att personer som hade ledande roller under diktaturen ska åtalas, enligt AP.

Enligt officiella rapporter dog 13 000 personer under det så kallade ”Smutsiga kriget” i Argentina. Människorättsgrupper menar att siffran snarare uppgår i 30 000 dödsfall. Enligt uppgifter från den argentinska människorättsgruppen Centret för Rättsliga och Sociala studier, CELS, har totalt 1 464 personer formellt anklagats för brott mot mänskligheten under diktaturen och 74 personer har förklarats skyldiga, rapporterar AP.

Läs mer:

Torterare ansvarig för hundratals dödsfall gripen (Amnesty Press 24 mars 2010)

Före detta diktator inför rätta (Amnesty Press 3 november 2010)

General during Argentina's military dictatorship sentenced to life in prison (Amnesty Pressnotis 14 Augusti 2009)

På besök i helvetets korridorer (Amnesty Press 27 december 2007)


AFP