Brahim Dahane avbryter hungerstrejken - tackar Amnesty för stödet

Förra veckan avbröt Brahim Dahane, Ali Salem Tamek, Ahmed Nasiri, Yahdih Tarouzi, Saleh Labihi och Rashid Sghir sin hungerstrejk i Sale-fängelset i Marocko.

I ett offentligt uttalande den 27 april säger de sex fångarna att de fått ”löften från de marockanska myndigheterna” under de senaste två veckorna och att deras hälsostatus har påverkats och gett många komplikationer under hungerstrejken.

Den 30 april skickade de sex fångarna ut ett tack för allt stöd som hade getts under hungerstrejken från internationella och marockanska människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och dess sektioner, Human Rights Watch och R. F. Kennedy Center for Justice and Human Rights in the USA.

Brahim Dahane greps tillsammans med människorättsaktivisterna Ali Salem Tamek, Ahmad Anasiri, Yahdih Ettarrouzi, Saleh Lebayahi, Dagja Lachgar och Rachid Sghayar den 8 oktober förra året när de anlände till Casablancas flygplats i Marocko. De hade besökt de läger för västsahariska flyktingar som finns i västra Algeriet och som kontrolleras av självständighetsrörelsen Polisario. Dagja Lachgar frigavs i januari av hälsoskäl.
De anklagas för landsförräderi och ska ställas inför militärdomstol där de kan dömas till döden.

Brahim Dahane var under 1987-1991 en av många ”försvunna” fångar i Marocko. Efter frigivningen grundade han ASVDH som har blivit Västsaharas ledande människorättsorganisationen.

I höstas tilldelades han Per Anger-priset, som delas ut av svenska regeringen genom Forum för Levande historia. Vid prisceremonin i november satt han redan fängslad och priset hämtades av hans syster.

Västsahara var en spansk koloni men 1975 invaderade Marocko området. 1991 proklamerades vapenvila mellan Polisario och Marocko. En FN-övervakad folkomröstning utlovades men har aldrig kunnat genomföras då Marocko vägrar ha med alternativet självständighet. FN-missionen Minurso fick sitt mandat förlängt genom ett enhälligt beslut i FN:s säkerhetsråd 30 april. Minurso har fått kritik för att övervakning av mänskliga rättigheter inte ingår i missionens uppdrag.

Västsahara har erkänts av ett 80-tal länder och är medlem i Afrikanska unionen, AU.

Protest mot Marockos behandling av samvetsfångar (Amnesty Press 16 april)

Tidskriften Västsahara


ASVDH