Kvinnorättskämpe förlorade i högsta domstolen

Kvinnor kan inte registrera egendom i eget namn, den slutsatsen drog Swazilands högsta domstol i en uppmärksammad dom förra veckan. Därmed upphäver den hovrättens beslut tidigare i år.

Det var i februari som Swazilands hovrätt i en historisk dom erkände kvinnorättskämpen Mary-Joyce Doo Aphanes rätt till egendom. När hon och hennes man i november 2008 nekades att köpa en fastighet tillsammans, med hänvisning till en lag om egendomsregistrering från 1968, tog hon sin sak till domstol. Hon menade att lagen stred mot landets konstitution.

För första gången testades konstitutionens skrivelser om kvinnors och mäns lika rättigheter i domstol, och hovrätten gav Mary-Joyce Doo Aphane rätt. I ett land där kvinnor enligt traditionell sed behöver sin makes tillstånd för att låna pengar, öppna ett bankkonto, lämna landet, få tillträde till mark och i vissa fall ta anställning, mottogs domen med kvinnorättsorganisationernas jubel.

Men nu upphäver alltså Swazilands högsta domstol beslutet, rapporterar Irin. Istället har parlamentet fått ett år på sig att förändra lagstiftningen så att den stämmer överens med konstitutionen. Men många av landets kvinnorättsaktivister är skeptiska. Trots att konstitutionen har fem år på nacken har mycket lite gjorts för att förändra de lagar som begränsar kvinnors rättigheter.

Swaziland är ett land med starka patriarkala strukturer. Förutom att kvinnors ekonomiska frihet är hårt kringskuren, utsätts de ofta för misshandel och våldtäkt i hemmet. Det är ovanligt att kvinnor på landsbygden anmäler sådana brott, eftersom den traditionella domstolen i regel ändå dömer till mannens fördel. Såväl månggifte som tvångsäktenskap förekommer, trots att det är förbjudet i lag, enligt UD:s landsfakta.

Ekonomisk ofrihet och övergrepp på kvinnor hänger ihop, menar organisationen the Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGAA), i ett uttalande som citeras av Irin:

  • Att kvinnor inte tillåts utöva samma kontroll som sina män över deras gemensamma egendom leder till beroendesituationer och möjliggör övergrepp, det måste folk bli medvetna om. Vi träffar många kvinnor som inte kan lämna sina misshandlande män, eftersom det skulle innebära att de varken hade någonstans att bo, pengar eller stöd från sina familjer.

**Läs mer:_

UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Swaziland


IRIN/IPS