Civila dödas i iscensatta ”gränskonfrontationer”

Utredningen av tre mäns död i indiska Kashmir väcker befolkningens ilska, just när Indien och Pakistan tycks vara på väg in i ett töväder.

Sent i april i år försvann tre män från byn Nadihal i indisk-kontrollerade Kashmir. Några dagar senare hittades tre kroppar vid stilleståndslinjen mellan indiska och pakistanska Kashmir. Indisk militär hävdade att de tre dödade männen var militanta muslimer från Pakistan.

En knapp månad senare visade en polisutredning att kropparna tillhörde de försvunna männen och alltså varken var militanta muslimer eller pakistanier. De var vanliga medborgare ur regionens muslimska majoritet, som lurats att ta jobb som bärare åt en major i den indiska armén och sedan skjutits vid gränsen för att se ut som infiltratörer. Enligt polisen hoppades majoren att han skulle få en belöning för sitt dåd, skriver BBC.

Det är inte första gången som indisk militär och polis i Kashmir anklagas för att döda civila i iscensatta sammandrabbningar. Anklagelser om liknande fall har dykt upp med jämna mellanrum de senaste 20 åren. År 2007 grävdes kropparna från fem påstådda militanta muslimer upp. De visade sig vara civila.

Distriktets polischef och ytterligare några poliser greps i samband med den incidenten, men ingen av de inblandade militärerna. En lag från 1958 ger militären omfattande befogenheter att visitera, gripa och till och med döda personer som misstänks för vissa brott, samtidigt som den är immun mot åtal.

Nu tror politiska ledare från alla läger i Kashmir att fenomenet med iscensatta sammandrabbningar har kommit tillbaka.

  • Det finns hökar i den indiska armén och säkerhetstjänsten, precis som i Pakistan, som tror att de kan sätta skräck i befolkningen och press på Pakistan med hjälp av infiltrationsspöket och väpnade sammandrabbningar nära gränsen, säger Mebooba Mufti, pro-indisk ledare för det största oppositionspartiet i delstaten, till BBC.

Det nya fallet uppdagas i ett läge där Indien och Pakistan just inlett samtal om den omtvistade regionen. Samtalen, som påbörjades i februari, är de första sedan bombattackerna i Bombay 2008, då 174 personer dödades av pakistanska terrorister. Därför kommer avslöjandet, som lett till massiva protester och anti-indiska stämningar bland invånarna, synnerligen olägligt.

Gränsområdet Kashmir har varit en källa till konflikt mellan Indien och Pakistan ända sedan länderna blev självständiga 1947. Två öppna krig har utkämpats om regionen, och sedan 1989 finns det en växande separatistisk rörelse i den del av Kashmir som styrs av Indien, den enda indiska delstat där en majoritet av befolkningen är muslimer. Tiotusentals människor har dödats i terrorattacker och gränsstrider de senaste 20 åren.

Läs mer:

Kashmir åter en krutdurk (reportage i Amnesty Press från 2008)

BBC:s frågor och svar om Kashmirkonflikten


BBC