Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med ”konfliktmineraler”

Kampanjgruppen Global Witness har lämnat in en stämning mot den brittiska regeringen för att den underlåtit att vidta åtgärder mot brittiska företag som ägnar sig åt mineralhandel i Demokratiska republiken Kongo. I lördags togs en indisk pilot som gisslan när rebeller attackerade ett flygfält som används för att flyga ut produkter från gruvorna i östra Kongo.

  • Det är en sorglig dag när vi måste stämma den brittiska regeringen, men vi hoppas att detta fall ska bli en vändpunkt. Frågorna som står på spel har global betydelse för hur krig finansieras, sade Gavin Hayman vid Global Witness i ett pressmeddelade. Dessa företag har profiterat på en brutal konflikt och borde utsättas för FN-sanktioner. Sanktionerna är dock verkningslösa utan en rättvis regeringsprocedur för att ta ställning till vilka företag som ska omfattas av sanktionerna.

Enligt BBC förklarade brittiska utrikesdepartementet att de förväntar sig att företag följer regler.
- Vi kommer dock att fortsätta ta rapporter om att företagen inte agerar enligt reglerna på allvar. Vi kommer att utvärdera om det finns skäl att föreslå för FN att sanktioner införs, sade ett språkrör vid UD.

2002 slöts ett fredsavtal i Demokratiska republiken Kongo som skulle göra slut på det förödande krig som hade involverat sju afrikanska länder. Trots att fria val har hållits och att FN-styrkan Monuc har närmare 20 000 personer på plats har kriget fortsatt i östra delen av landet. Olika rebellgrupper kontrollerar gruvdriften och mineraler som tenn, guld och coltan (den vardagliga beteckningen på kolumbit-tantalit, som används i mobiltelefoner och datorer) smugglas ut från Kongo och används för vapenköp.

I en resolution i FN:s säkerhetsråd den 22 december 2008 uppmanades till reseförbud och frysande av tillgångar hos företag som sysslade med illegal handel.

Global Witness hävdar att de och FN:s expertgrupp i frågan har ”omfattande bevis” för att brittiska företag har stött väpnade grupper i östra Kongo genom att inskaffa mineraler från områden som är under kontroll av rebeller. Rebellgrupper använder inkomsterna från försäljningen för att skaffa vapen som sedan används i övergrepp mot civila.
- FN-resolutionen konstaterar att företagens agerande i regionen är en del av problemet, säger Gavin Hayman.

På lördagen rapporteras en indisk pilot ha blivit bortförd av rebeller vid en attack mot Walikale. Rebellerna kom enligt kongolesiska armén från FDLR, en rwandisk grupp som opererat i Kongo i många år. De angrep ett flygplan på Walikales lilla flygfält och kom över nästan en halv miljon kronor i kontanter. Planets andrepilot, en indier, fördes bort.
- FDLR attackerade planet med hjälp av Mai Mai-milisen. Nu jagar vi dem i bushen, sade armégeneralen Baigwa Dieudonne Amuli till Reuters.

Planet tillhörde Goma Express vars chef Pedro Kadogi bekräftade incidenten. Han berättade för Reuters att planets förstepilot, en ryss, hade fått panik och flugit tillbaka till Goma med en sårad kongoles ombord.

Enligt Reuters landar omkring 15 plan om dagen i Walikale. De flyger ut kassiterit (tennsten) som bryts i Bisie-gruvan långt in i djungeln. Ur denna mineral utvinns sedan tenn.

Läs mer:
Pressmeddelande från Global Witness: ”Global Witness takes UK government to court for failing to list UK companies trading Congo conflict minerals for UN sanctions”

EU uppmanas bojkotta ”konfliktmineraler” från östra Kongo (Amnesty Press 9 mars)

Tyskland griper ledarna för FDLR - Rwanda begär utlämning (Amnesty Press 18 november 2009)

Utländska mineralföretag förstärker konflikten i Kongo (Amnesty Press 21 juli 2009)

Elektronikföretag uppmanas bojkotta "konfliktmineraler" (Amnesty Press 3 april 2009)


BBC