Rättegången mot Anwar Ibrahim skjuts upp - lägg ner sodomiåtalet kräver försvaret

På måndagen beslöt en domstol i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur att skjuta på rättegången mot Anwar Ibrahim till nästa vecka, rapporterar al-Jazira. Domaren Mohamad Zabidin Diah förklarade att han den 9 augusti kommer att inhämta bägge sidors yrkanden och därefter ta ställning till om rättegången ska fortsätta. Anwar Ibrahim, som leder oppositionen i Malaysia, är åtalad för sodomi och kan bli dömd till 20 års fängelse om han fälls.

Enligt paragraf 377 B i Malaysias brottsbalk, som infördes under den brittiska kolonialtiden, är sodomi straffbart även om de inblandade är samtyckande vuxna. Med start i Indien 1860 införde britterna lagstiftning i sina kolonier mot ”könsligt umgänge som strider mot naturens ordning” och dessa lagar har behållits i de flesta kolonier efter självständigheten.

Anwar Ibrahim var på 1990-talet biträdande premiärminister men efter att han brutit med dåvarande premiärministern Mahathir bin Mohamad ställdes han 1998 inför rätta och dömdes för korruption och för att ha haft analsex med en man. Sedan sodomidomen 2004 hade upphävts frigavs han efter sex år i fängelse. Anwar Ibrahims parti, Parti Keadilan Rakyat, Folkets rättviseparti, har sedan blivit Malaysias största oppositionsparti.

Sommaren 2008 greps Anwar Ibrahim igen och anklagades för sodomi av Mohd Saiful Bukhari Azlan, en tidigare medarbetare till Anwar Ibrahim. I februari i år inleddes rättegången. Human Rights Watch pekade den 30 juli på en rad omständigheter i samband med rättegången som gör att det kan ifrågasättas att han får en opartisk rättegång. Bland annat har försvaret förvägrats att ta del av en rad av åklagarens bevismaterial.

Sedan en politisk bloggare påstått att Farah Azlina Latif, som arbetar för åklagarsidan, har en romantisk kärleksaffär med Mohd Saiful Bukhari Azlan, har försvaret nu krävt att hela rättegången ställs in och att åtalet läggs ned. Farah Azlina Latif har inte kommenterat påståendet men hon arbetar inte längre med fallet.

  • Det här är ytterligare ett bevis för att alltihop är en fars, sade Anwar Ibrahim till reportrar. Det hela är en politisk skådeprocess.
    Enligt nyhetsbyrån AP har Anwar Ibrahim nu lämnat in en polisanmälan för att få en undersökning om Farah och Saiful har begått något brott.

Läs mer:

Amnesty om rättegången mot Anwar Ibrahim (Pressnotis 29 januari 2010)

Oppositionsledare gripen för sodomi (Amnesty Press 16 juli 2008)

Malaysias HD: Anwar Ibrahim frisläppt (Amnesty Press 2 september 2004)


al-Jazira