Europa protesterar mot att Sudans president inte greps i Nairobi

Kenyas ambassadörer i Europa har kallats till utrikesdepartement runt om i Europa för att förklara varför inte Sudans president Omar al-Bashir greps när han besökte Nairobi förra veckan, rapporterar BBC. Omar al-Bashir är efterlyst av ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag för bland annat folkmord i Darfur i västra Sudan.

Den 27 augusti firades antagandet av en ny författning i Kenya. Den antogs efter en folkomröstning där över 66 procent sade ja. Den nya författningen ersätter den författning som gällt sedan självständigheten från Storbritannien 1963.

Vid en stor ceremoni i Uhuru-parken i Nairobi firades den nya författningen. En av gästerna var Sudans president Omar al-Bashir. ICC har väckt åtal mot honom för bland annat folkmord i Darfur.

Kenya har anslutit sig till ICC och är därmed skyldig att samarbeta med domstolen. I juli beslöt Afrikanska unionen, AU, att medlemsstaterna inte ska gripa al-Bashir. Han har tidigare besökt grannlandet Tchad som också underlät att gripa honom.

ICC har anmält Kenyas agerande till FN:s säkerhetsråd. I en rad europeiska länder har nu Kenyas ambassadörer uppkallats till utrikesdepartement och där fått motta reaktioner på landets ovilja att efterfölja arresteringsordern från Haag, rapporterar BBC.

ICC har inlett en förundersökning om våldet i Kenya efter valet 2007. Då dödades cirka 1 200 personer och omkring 400 000 människor drevs på flykt. Tidigare i år uttryckte Luis Moreno-Ocampo, chefsåklagare vid ICC, en förhoppning om att rättegångar mot finasiärerna och organisatörerna bakom våldet ska inledas 2012. Han sade då också att han var övertygad om att Kenya kommer att samarbeta med ICC i det fallet.

Läs mer:

Amnesty om Omar al-Bashirs besök i Kenya (27 augusti)

ICC ger klartecken - ”brott mot mänskligheten” efter valet 2007 ska utredas

(Amnesty Press 1 april)


BBC