1 000 personer marscherar trots gripanden av demokratiaktivister

Den 6 september, Swazilands självständighetsdag, inleddes världsomfattande solidaritetsdagar för att lyfta fram förtrycket av arbetarnas rättigheter och det enväldiga kungastyret i landet. IFS, Internationella fackliga samorganisationen, deltar i protestdagarna. På måndagen greps upp till 50 demokratiaktivister. En del av dessa var medlemmar i den sydafrikanska fackföreningsrörelsen Cosatu. Amnesty fördömde gripandena. Trots det samlades cirka 1 000 personer på tisdagen för en manifestation i Manzini, Swazilands näst största stad.

Kung Mswati III övertog 1986 tronen efter sin far kung Sobhuza II, som styrde landet i 61 år. Den tidigare brittiska kolonin blev självständig 1968. 1973 upphävde Sobhuza II författningen och förbjöd politiska partier. Idag är Swaziland en av världens sista kungadiktaturer. Landet är också känt för att kungen har inte mindre än 13 fruar och är ett av de länder i världen som har högst andel hivsmittade i världen (26 procent).

I många år har demokratirörelsen i Swaziland försökt genomföra protestaktioner för att kräva ett slut på kungadiktaturen. I grannlandet Sydafrika har fackföreningsrörelsen Cosatu engagerat sig för att stödja de förföljda fackföreningarna i grannlandet.

Tungt beväpnade polis bröt på måndagen upp ett möte på Tum's George Hotel i staden Manzini. De stormade in i ett mötesrum där demokratiaktivister höll ett fredligt möte. Upp till 50 personer greps. Enligt Internationella fackliga samorganisationen, IFS, fanns ett antal fackliga ledare från Swaziland och Sydafrika bland de gripna.
- Återigen har de swaziländska myndigheterna visat sitt förakt för de mest grundläggande demokratiska rättigheterna och sin beslutsamhet att hålla landets befolkning under total kontroll från monarkin, sade Sharan Burrow, generalsekreterare i IFS, i ett uttalande. Swazilands grannar i regionen och världens övriga länder måste få kung Mswati och eliten som styr Swaziland som en feodal diktatur att förstå att de måste acceptera folkets vilja att få konstitutionella reformer och demokrati.

Amnesty anklagade i ett uttalande polisen för att trakassera politiska aktivister, advokater, fackföreningsmedlemmar och journalister.

De flesta av de gripna personerma uppges ha frigivits senare. Cosatu, som protesterade mot gripandena, uppgav att två av deras medlemmar ännu satt fängslade och att man inte visste var de befann sig, rapporterar Reuters.

Tisdagens planerade protestmarsch i Manzini har ändå inletts, rapporterade IOL på tisdagseftermiddagen.
- Marschen har inletts. Arbetarna trotsar polisen och är ute på gatan, sade Zakhele Mabuza, språkrör för Pudemo till IOL. De är nu nästan 1 000 personer och antalet demonstranter växer.

Pudemo, Folkets enade demokratiska rörelse, är en samlingsrörelse för oppositionen i Swaziland som har förbjudits av myndigheterna. Enligt Bloomberg har polisen gripit Pudemos ordförande Mario Masuku. Han plockades ut ur folkmassan av polisen och greps liksom ytterligare någon person.

På onsdagen är ytterligare en protestmanifestation planerad, denna gång i huvudstaden Mbabane.

Läs mer:

Activists at risk in Swazi police crackdown (Amnesty 12 juli)

Amnesty Press om Swaziland:

Kvinnorättskämpe förlorade i högsta domstolen (23 juni)

Ny anti-terrorist lag används för att tysta kritik mot regeringen (21 november 2008)

Kvinnor trotsar traditionen - kritiserar kungens styre (9 september 2008)

Fackets ledare fängslad (21 augusti 2008)

Unga kvinnor utsätts för sexuellt våld (10 oktober 2007)

Generalstrejk i Swaziland misslyckas (20 december 2002)


IFS (ITUC)