Människorättsaktivist i husarrest

En av Kinas mest kända människorättsaktivister, Chen Guangcheng, sitter i husarrest. I en utsmugglad video berättar Guangcheng att alla kommunikationer blockeras och en grupp med 22 tjänstemän vaktar hans hus dygnet runt. Enligt en trovärdig källa blev Guangcheng och hans fru misshandlade efter att videon släppts och hindrades åka till sjukhus för att söka vård.

Skadorna sägs vara allvarliga men inte livshotande enligt nyhetsbyrån Associated Press. Videon, som smugglades ut av en regeringskritisk tjänsteman, innehåller de första kommentarerna från Guangcheng sedan han släpptes efter ett fyra år långt fängelsestraff i september. Den självlärde juristen Guangcheng fängslades efter att ha drivit ett mål där han anklagade myndigheterna för att utföra tvångsabort och tvångssteriliseringar.

– Jag satt i ett litet fängelse och nu sitter jag i ett större fängelse, säger Guangcheng.

I videon förklarar Guangcheng hur hans hus har blockerats och övervakats i fem månader. Telefonen är avstängd och mobiltrafiken hindras. De som försöker hjälpa honom hotas och den enda som släpps ut ur huset är Guangchengs mamma för att hon ska kunna köpa mat till familjen.

– De försöker provocera mig, om jag försöker kämpa emot kan de anklaga mig för misshandel och gripa mig, säger Guangcheng i videon.

I videon uppmanar Guangcheng kineserna att stå upp för sina rättigheter och han vädjar till omvärlden att uppmärksamma situationen i Kina. Även Guangchengs fru, Yuan Weijing, pratar i videon och berättar om oron för sina två barn som sitter fast i huset.

Guangcheng berättar hur vakterna hotar dem till tystnad och hur de förklarat att de ”hellre skulle döda någon än att få skulden av myndigheterna” för att familjen berättat om sin situation.

Kinesiska myndigheter svarar inte på några frågor om ärendet rapporterar The Guardian.

Läs mer

Frigiven människorättsaktivist trakasseras och övervakas (Amnesty Pressnotis 15 september 2010)


Advokat i husarrest för arbete mot tvångsaborter (Pressnotis Amnesty Press 18 oktober 2005)

Blixtaktion 16 september 2010

Se videon på The Guardians hemsida (på kinesiska)


Associated Press