Utländska journalister attackerade

Kina stärker kontrollen över utländska journalister och offentliga evenemang av rädsla för att kraven på demokrati och frihet i Nordafrika och Mellanöstern ska sprida sig in i landet. En hemsida uppmanade till protester i Shanghaiparken och på en shoppinggata i Peking. När journalister samlades för att bevaka demonstrationen - som lös med sin frånvaro - trakasserades de och fick sin utrustning beslagtagen eller förstörd.

Uppmaningen till demonstrationen kom från en hemsida som blockeras av Kinas censur. Enligt Associated Press samlades journalister från 15 olika nyhetsorganisationer på plats och möttes av civilklädda säkerhetsstyrkor som förklarade att de behövde tillstånd för att fota och filma på platsen. Kameror beslagtogs och förstördes i tumultet och några av journalisterna blev misshandlade. En journalist var tvungen att uppsöka vård efter misshandeln. Trakasserierna fördöms av både amerikanska och europeiska diplomater.

De nya improviserade reglerna om tillstånd att bevaka händelser i parken och på en av Pekings största shoppinggator tillämpades hittills i stort sett bara tillämpats när journalister bevakat Tibet. Våldet och restriktionerna följer flera anonyma uppmaningar till demonstrationer på Internet. I mitten av februari greps ett antal människor enbart för att ha stått i större folksamlingar eller ha köpt jasminblommor utan att ha ropat slagord eller visat en antydan till att protestera. Kina har också censurerat sökningar på Internet på ordet ”jasmin”.

Utrikesdepartementet anordnade en presskonferens för att svara på journalisternas krav att få en förklaring på restriktionerna. Taleskvinnan Jiang Ju hävdade att reglerna inte var nya, uppmanade journalisterna att anmäla misshandeln till polisen och bad utländska journalister att respektera landets regler. Jiang Ju menade också att de journalister som samlats i Peking ingår i en konspiration mot Kina.
– Det är en stor gata med ett högt flöde av människor och inte en enda sak hände på platsen. Var fick alla journalister varslet från, frågade hon.

De senaste veckorna har människorättsaktivister och journalister gripits och hållits fängslade anklagade för omstörtande verksamhet, en anklagelse myndigheterna ofta använder för att tygla dissidenter. Trots att Kina lovade innan och under OS 2008 att lätta restriktionerna mot utländska journalister så förhindras de bevaka vissa platser och har ibland förts bort under tvång.

De nya restriktionerna verkar inte heller vara tillfälliga. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att President Hu Jintao nyligen i ett uttalande uttryckte att Kina måste hitta nya och smidigare sätt att kontrollera en mer rörlig och högljudd befolkning. Detta gör myndigheterna nu genom att isolera störande element, som anses vara allt från protesterande journalister till psykiskt sjuka människor.

Myndigheterna lägger extra fokus på att visa upp en enad politisk front inför Nationella folkkongressen som inleds på lördag och håller kampanjer med temat kontroll. På partiets lokala hemsidor skriver de bland annat att ”vi måste stärka kontrollen över medborgarna så att de är under konstant bevakning och hindras från att åka till Peking och bråka när parlamentet sammanträder”.

Läs mer

Amnesty Press

Människorättsaktivist i husarrest, 11 februari 2011

De tystas i hemliga fängelser, 6 juni 2010

Journalister hindrades bevaka OS-facklan i Tibet, 24 juni 2008

Pressnotiser från Amnesty

Kinesisk oro inför upproren i Nordafrika och Mellanöstern, 23 februari 2011

Nobels fredspris till Liu Xiaobo sätter strålkastare på Kinas brott mot mänskliga rättigheter, 8 oktober 2010

Webbansvariga dömda i slutna rättegångar i Ürümqi, 2 augusti 2010

Google utmanar Kinas censur, 23 mars 2010


Associated Press